Државна ревизорска институција

Делегација Државне ревизорске институције Републике Црне Горе боравила је у радној посети Институцији

18. март 2014. година
Делегација Државне ревизорске институције Републике Црне Горе боравила је у радној посети Институцији
Делегација Државне ревизорске институције Републике Црне Горе боравила је у радној посети Државној ревизорској институцији Републике Србије. Током дводневне посете државни ревизори из Србије представили су колегама из Црне Горе искуство у вези са извођењем ревизије Народне банке Србије.

Четворочлана црногорска делегација, коју су чинили Бранислав Радуловић и Драгиша Пешић, чланови Сената, Блажо Савковић, начелник Сектора 2 и Васиљка Марковић, руководилац Одељења у Сектору 2, најпре се састала са члановима Савета Државне ревизорске институције. Радослав Сретеновић, генерални државни ревизор нагласио je да је сигуран да ће државни ревизори из Сектора за ревизију Народне банке Србије на најбољи начин пренети колегама из Црне Горе искуства у вези са ревизијом централне банке.

Државна ревизорска институција је до сада објавила четири извештаја о ревизији Народне банке Србије и то за 2009, 2010, 2011. и 2012. годину. Недавно смо започели и ревизију финансијских извештаја и правилности пословања Народне банке Србије за 2013. годину, рекао је Сретеновић.

Он је додао да постоје и друге области у којима две институције могу сарађивати.

Ове године планирамо обуку кадрова за извођење ревизије финансијских извештаја политичких странака. Пошто су колеге у Црној Гори већ вршиле ревизију финансијских извештаја политичких партија, била би нам драгоцено њихово искуство, нагласио је Сретеновић.

Представници државне ревизије Црне Горе понудили су могућност размене искуства и у вези са методологијом ревизије сврсисходности пословања. Учесници састанка разматрали су и могућност организовања радионица током које би представници Државне ревизорске институције Србије представили црногорским колегама искуство у вези са ревизијом завршних рачуна финансијских извештаја градова и општина.

Након састанка са Саветом Државне ревизорске институције, црногорска делегација присуствовала је радионици у вези са ревизијом Народне банке Србије. Љубица Јанковић Андријевић, врховни државни ревизор у Сектору за ревизију Народне банке Србије са својим тимом, представила је колегама из Црне Горе активности у вези са припремом и планирањем ревизије централне банке, извођењем ревизије, извештавањем о ревизији, као и о послеревизионом поступку који Институција спроводи након објављивања извештаја о ревизији Народне банке Србије.