Државна ревизорска институција

Део запослених у ДРИ похађао напредну обуку за коришћење IDEA софтвера

06. децембар 2019. година
Део запослених у ДРИ похађао напредну обуку за коришћење IDEA софтвера

Део запослених у Државној ревизорској институцији (ДРИ) похађао је напредну обуку закоришћење посебног софтвера који се користи током ревизије рачунарских података - IDEA софтвер (Interactive Data Extraction and Analysis – Интерактивна екстракција и анализа података) одржану у Београду. Консултант из Холандије, Тери Вонг,предавач лиценциран од стране произвођача IDEA софтвера, одржао је за представнике ДРИ три напредне дводневне обуке и то 28. и 29. новембра, затим 2. и 3. децембра, и 4. и 5. децембра. Такође, одржана је и једнодневна обука 6. децембра у вези са писањем скрипти и макроа у IDEA софтверу.

IDEA софтвер представља моћан инструмент за испитивање великих количина компјутерских трансакција. Такође,омогућава препознавање сумњивих трансакција, грешака и нарушавања контролa, као и узорковање, односно статистичке методе за избор података за дубинску ревизију.

Одржавање обука подржали су Светска банка путем пројекта „Техничка помоћ за реформу корпоративног финансијског извештавања“ и Програм за развој Уједињених нација у Србији (УНДП), кроз пројекат „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“, који финансира Влада Краљевине Шведске.