Менторски рад за тимове ДРИ који спроводе ревизије сврсисходности пословања

01. март 2019. година
 Менторски рад за тимове ДРИ који спроводе ревизије сврсисходности пословања

Стручњаци врховне ревизорске институције Сједињених Америчких Држава – Канцеларије за одговорну власт (GAO), Стивен Колдвел и Џес Форд, спровели су од 18. фебруара до 1. марта 2019. године у Београду менторску подршкуу ревизији сврсисходности за светимовеДРИ који спроводе ову врстуревизије.

Менторска подршка одржана је кроз заједничке сесије свих тимова, као и кроз рад са појединачним тимовима. Неке од тема током заједничких сесија односиле су се на матрице за конципирање ревизија сврсисходности, ревизорска питања, критеријуме и методологију, креирање и писање порука.

ДРИ ће током 2019. године објавити 12 извештаја о ревизији сврсисходности пословања, што представља повећање од 500 одсто у односу на два извештаја о ревизији сврсисходности пословања које је ДРИ објавила прошле године. Ову врсту ревизије спроводиће 12 ревизорских тимова, односно 17 одсто од укупног броја ревизора.

Повећавањем броја ревизија сврсисходности увећавају се капацитети за сагледавање системских проблема у друштву. Спровођење ове врсте ревизије представља адекватан начин да ДРИ допринесе корисним променама, доношењу нових закона, већем степену одговорности, спровођењу закона и прописа и праћењу ефективности њиховог спровођења.

Програм подршке је организован у оквиру Пројекта за одговорну власт који Државна ревизорска институција реализује у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД). Циљ пројекта је да ојача капацитете и повезаност кључних заинтересованих страна у Републици Србији за повећање одговорности власти на националном и локалном нивоу.