Државна ревизорска институција

Представници ДРИ учествовали на састанку у вези са самооцењивањем ИТ и самооцењивањем ревизије ИТ у Берну

05. март 2020. година
Представници ДРИ учествовали на састанку у вези са самооцењивањем ИТ и самооцењивањем ревизије ИТ у Берну

Државни ревизори Дејан Стојиљковић и Жељко Мотић учествовали су на састанку у вези са самооцењивањем ИТ (ITSA) и самооцењивањем ревизије ИТ (ITASA) који је 3. и 4. марта 2020. године у Берну организовала Швајцарска федерална канцеларија за ревизију.

Током састанка државни ревизор Дејан Стојиљковић представио је искуства у вези са самооцењивањем информационих технологија (ITSA) Државне ревизорске институције, док су његове колеге из врховних ревизорских институција Турске, Холандије и Аустрије говориле осамооцењивању ревизије информационих технологија (ITASA).

Све фазе ревизије које спроводи Државна ревизорска институција су укључене у Информациони систем „ДРИМС“. Сви подаци и документа су у дигиталном формату, рекао је Стојиљковић и најавио аутоматизацију процеса ревизије увођењем АМС система.

По његовим речима, у протеклој години ДРИ је учинила значајне кораке ка унапређењу рада у области ИТ.

Извршено је мапирање пословних процеса и започет је процес набавке новог АМС система који ће омогућити дигитализацију поступка ревизије. Затим, завршено је самооцењивање информационих технологија (ITSA) ДРИ. Спроведене су основне и напредне обуке за коришћење посебног софтвера који се користи током ревизије рачунарских података - IDEA софтвер. Набављене су нове лиценце за ИДЕА софтвер. Усвојена су методолошка правила и смернице за ИТ ревизију, а повећан је и број тимова који спроводе ову врсту ревизије, рекао је Стојиљковић.

Поред размене искуства и стручног знања у области самооцењивања ИТ и самооцењивања ревизије ИТ, на скупу су представљени планови у овим областима у 2020. и 2021. години, као и информације у вези са предстојећим састанком Радне групе ЕУРОСАИ за ИТ.

Учешће представника ДРИ на састанку у Берну је подржао Програм за развој Уједињених нација у Србији (УНДП), у оквиру пројеката „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“. Пројекат финансира Влада Краљевине Шведске.