Државна ревизорска институција

Ревизори и тужиоци на истом задатку

17. фебруар 2016. година
Ревизори и тужиоци на истом задатку

Државна ревизорска институција, у току поступка ревизије, достављања информације тужилаштвима у којима образлаже уочено поступање код субјекта које указује на евентуално постојање кривичног дела, нагласила је Милена Милинковић, руководилац групе за правну подршку у ревизији у Сектору за ревизију буџета локалних власти у Институцији. Она је на конференцији „Ревизори и тужиоци на истом задатку – сарадњом до одговорности“, која је одржана у Подгорици, додала да Институција уинформацији аргументовано образлаже шта су ревизори уочили и утврдили као чињеницу, а о евентуалној одговорности одлучујуправосудни органи.

Ревизор је незаменљив сведок тужиоцу јер је он утврдио проблем,прикупио доказе и појаснио у чему је противправност, истакла је Милинковић.

На скупу су учествовали представници врховних ревизорских институција Републике Србије и Републике Црне Горе, тужилаштава Црне Горе, и представници„Транспарентност Србије“ и „Транспарентност Републике Српске“.

Конференција је организована у оквиру пројекта који спроводи Невладина организација “Институт Алтернатива” уз подршку Амбасаде Велике Британије у Подгорици. Циљ пројекта јесте унапређење сарадње између врховних ревизорских институција и тужилаштва, која би довела до ефикаснијег коришћења налаза Државне ревизорске институције у истрагама, као и веће информисаности о раду и сарадњи ових институција.