Свечано додељена 59 сертификата о стицању ревизорског звања државни ревизор

07. март 2019. година
Свечано додељена 59 сертификата о стицању ревизорског звања државни ревизор

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор др Душко Пејовић уручио је данас запосленима у ДРИ сертификатe о стицању ревизорског звања државни ревизор.Након положених испита, пред Комисијом за полагање испита, а у складу са Законом о Државној ревизорској институцији, сертификате је добило 59 државних ревизора.


Др Пејовић је на свечаној додели сертификата честитао државним ревизорима на успешно положеном испиту и поручио им да ће са њима Институција бити јача.


Ви ћете лично бити јачи. А ДРИ ће, са вама и вашим сертификатима, бити јача и снажнија пред другим институцијама и државним органима. Нама је сада драго да кажемо да смо из сопствених редова изнедрили 163 државна ревизора, истакао је др Пејовић.


Он је додао да су државни ревизори, који су по искуству старији, задовољни јер сада стасавају нове генерације државних ревизора.


По његовим речима, сертификат државног ревизора раније је добило 103 ревизора, од којих 52 ради на позицији државног ревизора, овлашћеног државног ревизора, врховног државног ревизора или су чланови Савета. Кадровско јачање Институције доприноси ефикаснијој ревизији јавног сектора, односно ефикаснијој контроли трошења новца пореских обвезника. ДРИ је организација у којој је концентрисано знање и где запослени представљају кључну вредност.


Др Пејовић се захвалио члановима Савета који су донели одговарајућа акта, стручним службама које су припремиле поступак сертификације, члановима Комисије за полагање испита, односно предавачима, као и учесницима сертификације који су предано учествовали у обуци, припремама и полагању испита.


Ово је трећи круг спровођења сертификације за стицање ревизорског звања државни ревизор. Последња додела сертификата је одржана 2015. године. Неки од запослених ДРИ који су данас добили сертификате испунили су услов за учешће у програму сертификације пре више година.


Програм сертификације државних ревизора ДРИ је спровела у склопу пројекта „Ефикаснији механизми одговорности у јавним финансијама, који спроводе ДРИ И Програм уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Влада Шведске. Доделу сертификата државним ревизорима ДРИ је организовала у оквиру пројекта „Унапређење ревизије на локалном нивоу за ефикасније управљање јавним финансијама“, који спроводе ДРИ и УНДП, уз подршку Владе Швајцарске.