Државна ревизорска институција

Свечано завршена сарадња врховних ревизорских институција Србије и Норвешке

28. август 2012. година
Свечано завршена сарадња врховних ревизорских институција Србије и Норвешке
Четворогодишња сарадња врховних ревизорских институција Краљевине Норвешке и Републике Србије, чији је циљ био институционално јачање капацитета Државне ревизорске институције, свечано је данас завршена у Народној скупштини. Отварајући скуп посвећан завршетку пројекта, председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић, оценио је сарадњу са норвешким колегама драгоценом и веома успешном.

На почетку сарадње са Канцеларијом генералног ревизора Краљевине Норвешке 2008. године, Државна ревизорска институција је имала свега четири овлашћена ревизора. Тада свој простор нисмо имали. Упркос томе, уз подршку колега из Норвешке, који су нас све време храбрили, успели смо да испитамо један изузетно сложен систем, какав је буџет Републике Србије. Тако смо, први пут у новијој историји јавних финансија Србије, успели да саставимо први извештај о ревизији, подсетио је Сретеновић. По његовим речима, посебна захвалност припада генералном ревизору Норвешке, Јоргену Косму, без чије помоћи би развој Институције био много спорији, а резултати мање видљиви. Сретеновић је поручио да ће Државна ревизорска институција наставити да јача своје капацитете у чему ће јој помагати врховне ревизорске институције из Холандије и Велике Британије.

Генерални ревизор Краљевине Норвешке, Јорген Космо, истакао је да је, за развој демократије у Србији, неопходно развити јаку Државну ревизорску институцију. Јер, народ жели и има право да зна како се троше средства пореских обвезника, односно да ли има корупције.

Неопходно је да Државна ревизорска институција буде независна. У супротном представљаће алатку владе, а не народа, поручио је Космо. Он је нагласио да је Канцеларија генералног ревизора Краљевине Норвешке сарађивала и са оваквим институцијама у другим земљама, али да оне нису напредовале тако брзо као Државна ревизорска институција у Србији.

Потребно је да подржавамо једни друге, јер само на тај начин можемо да пружимо квалитет који захтевају међународни стандарди. То је изазов, поручио је Космо.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је да је у почетку Државна ревизорска институција била виртуелна творевина, али да је успела да из дана у дан буде све јача, квалитетнија и смелија. Тог резултата не би било да није било подршке партнера из Норвешке, закључио је Шабић.

Роџер Јоргенсен, први секретар Амбасаде Норвешке у Београду, (www.norveska.org.rs) истакао је да је напредак Државне ревизорске институције значајан, имајући у виду повећање обима ревизије.

Доминик Кулинг, заменица шефа мисије Амбасаде Холандије у Београду, рекла је да је улога врховних ревизорских институција важна за земље које желе да постану чланице ЕУ. Србија је много урадила, али је потребно све независне институције додатно оснажити, поручила је Кулинг.

Изјава о сарадњи Државне ревизорске институције и Канцеларије генералног ревизора Краљевине Норвешке потписана је 2008. годину, уз посредовање Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду. Сарадња се одвијала у области израде методолошких основа за финансијску ревизију, консултација у поступку ревизије, уводне обуке за новозапослене ревизоре, контроле квалитета у поступку ревизије, сарадње служби за ИТ, доношења Стратешког плана и Етичког кодека Државне ревизорске институције, односа с јавношћу и медијима.

Државна ревизорска институција започеће у октобру ове године твининг пројекат „Јачање капацитета Државне ревизорске институције“, а стратешки партнери ће јој бити врховне ревизорске институције Холандије и Велике Британије.


Није изабрана ниједна галерија или изабрана галерија не постоји.