Државна ревизорска институција

Учешће на Форуму ВРИ Источног партнерства и држава кандидата за приступање Европској унији

15. децембар 2017. година
Учешће на Форуму ВРИ Источног партнерства и држава кандидата за приступање Европској унији

Делегација Државне ревизорске институције учествовала је, на позив генералног ревизора Летонске Републике, на Форуму врховних ревизорских институција Источног партнерства и држава кандидата за приступање Европској унији, одржаном у Риги 13-14. децембра 2017. године. Поред представника врховних ревизорских институција Летоније и Србије, на Форуму су учесвовале и колеге из ВРИ Грузије, Молдавије и Украјине, уз подршку ВРИ Шведске.


Током Форума, размењене су најбоље праксе у унапређеној примени Међународних стандарда врховних ревизорских институција (ИССАИ) током спровођења редовних активности ВРИ и обрађени су аспекти продуктивне комуникације са парламентом, друштвом и другим заинтересованим странама, што чини значајан део свеукупног система уверавања у квалитет ревизија. Теме обрађене током Форума у потпуности су биле усклађене и са циљевима дела студијске посете представника Институције у оквиру твининг лајт пројекта ''Контрола квалитета ревизија у Државној ревизорској институцији'' који заједнички спроводе летонска и српка ВРИ, а који је финансиран из средстава Европске уније.


Учесници Форума сусрели су се и са председником Летоније, Рајмондсом Вејонисом, који је, обраћајући се представницима ВРИ Грузије, Молдавије, Србије и Украјине, истакао да Државна ревизорска институција заузима значајно место у систему парламентарне контроле, јер игра суштинску улогу у разјашњавању законитости, исправности и резултата коришћења јавних средстава. Председник је нагласио и да ревизије сврсисходности имају највећи утицај на развој рационалних и одрживих система управљања и да, из тог разлога, ову врсту ревизије треба подржавати. Представници ВРИ су представили своје Институције и њихов допринос контроли трошења јавних средстава у својим земљама и захвалили летонским колегама на подршци и сарадњи.


''Само кроз заједничко разумевање улоге врховних ревизорских институција у развоју демократских држава, препоруке које ВРИ дају неће се сматрати формалностима, већ ће постати стварни алат за развој јавног сектра, а ради добробити целокупног друштва. Ово је порука коју желимо да нагласимо у нашој сарадњи са земљама Источног партнерства и државама кандидатима за чланство у Европскоји унији'', објаснила је Елита Крумина, генерални ревизор Летоније.


Поред сусрета са председником Летоније, учесници Форума су, са представницима Институције који су били у студијској посети ВРИ Летоније, присуствовали и састанцима са скупштинским Одбором за јавне расходе и ревизију, као и са Министарством за социјална питања.