Државна ревизорска институција

Шведска помаже унапређење јавних финансија у Србији

07. април 2014. година
Шведска помаже унапређење јавних финансија у Србији
Србија ће у наредне две године спроводити програм Уједињених нација за развој (УНДП) “Унапређење механизама одговорности у области јавних финансија” који финансира Влада Краљевине Шведске са 2,3 милиона долара, а водећи национални партнер пројекта је Државна ревизорска институција.

Осим Државне ревизорске институције, национални партнери су и Министарство финансија – Централна јединица за хармонизацију, Управа за јавне набавке, Републичка комисија за заштиту права понуђача у поступцима јавних набавки, Правосудна академија и Стална конференција градова и општина.

Како је речено на конференцији за новинаре, која је данас одржана у Канцеларији УНДП у Београду, циљ пројекта је унапређење рада државних и недржавних актера, како на централном тако и на локалном нивоу, ради спроводјења ефикасних мера за спречавање злоупотреба јавних средстава.

Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић нагласио је да буџет намењен Институцији износи 471.000 долара.

Државна ревизорска институција и УНДП потписали су годишњи план рада у јануару 2014. године. Најважније активности које ће Институција реализовати у оквиру пројекта односе се на сертификацију државних ревизора и овлашћених државних ревизора, анализу постојећих закона који уређују област јавних финансија и унапређење процедура за њихово побољшање, изради методологије за ревизију политичких партија, рекао је Сретеновић. Он је додао да ће средства из програма бити утрошена и на предавања за запослене у области јавних финансија у локалним самоуправама, радионице са члановима надлежног одбора за финансије Народне скупштине, радионице са новинарима, као и за унапређење интернет презентације, односно вебсајта Државне ревизорске институције.

Захваљујем се Влади Краљевине Шведске, Шведској агенцији за међународни развој, Амбасади Краљевине Шведске у Београду на драгоценој помоћи коју ће нам пружити током реализације овог пројекта, истакао је Сретеновић. Када је у питању сарадња Институције и УНДП – а, генерални државни ревизор је подсетио да је Институција са УНДП већ реализовала један пројекат “Јачање механизама одговорности у области јавних финансија”, који је финансирало Министарство спољних послова Краљевине Норвешке.

Кристер Асп, амбасадор Шведске у Београду истакао је да је циљ пројекта унапређење контроле јавних финансија како би се побољшала борба против корупције.

Шведска је трећи највећи донатор у Србији, а циљ реализације свих пројеката је Србија у Европској унији. Наставићемо да пружамо подршку Србији на њеном путу ка ЕУ, поручио је Асп.

Ирена Војачкова Солорано, стална представница УНДП у Србији нагласила је да применом пројекта Србија треба да развије механизме одговорности у области јавних финансија, што би допринело бољем управљању јавних финансија и смањило могућности за корупцију.

Скупу су присуствовали и Предраг Јовановић, директор Управе за јавне набавке, Саша Варинац, председник Комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, Ненад Вујић, директор Правосудне академије, Горан Цвејић, помоћник министра у Министарству финансија и Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина.