Државна ревизорска институција

Представници ДРИ присуствовали потписивању Меморандума о сарадњи у оквиру пројекта „Реформа локалних финансија“

14. мај 2019. година
Представници ДРИ присуствовали потписивању Меморандума о сарадњи у оквиру пројекта „Реформа локалних финансија“

Представници 33 општине и града у Србији потписали су у Београду Меморандум о сарадњи у оквиру пројекта „Реформа локалних финансија“ (РЕЛОФ2) који предвиђа стручну подршку локалним самоуправама у примени принципа добре управе у области локалних јавних финансија, интерне ревизије и надзор над локалним јавним предузећима.

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор др Душко Пејовић говорио је на овом скупу у панелу о значају унапређења локалних јавних финансија и надзора на локалним јавним предузећима за реформске процесе и боље пружање услуга грађанима.

Он је нагласио да је у јединицама локалних самоуправа главни узрок неправилности недовољно функционисање интерне ревизије, односно то што систем финансијског управљања и контроле није успостављен на одговарајући начин.

Када су у питању извештаји о ревизији јединица локалних самоуправа Државна ревизорска институција није до сада дала ниједно позитивно мишљење, рекао је др Пејовић.

Осим др Пејовића, свечаном потписивању Меморандума о сарадњи, присуствовали су потпредседница Институције др Бојана Митровић, и чланови Савета Институције Невенка Бојанић, Љиљана Димитријевић и Маријана Симовић.

Главни циљ РЕЛОФ2 пројекта је да већем броју градова и општина пружи подршку у примени принципа доброг управљања у јавним финансијама. Истовремено, пројекат ће помоћи градовима и општинама да унапреде рад својих јавних предузећа. Примена принципа доброг управљања и у овим областима имаће позитиван ефекат на услуге које локалне самоуправе пружају грађанима, као и на европски пут Србије. Пројекат РЕЛОФ2 подржава Швајцарски секретаријат за економске послове (SECO) и наставак је успешно завршеног пројекта Реформа локалних финансија у Србији (RELOF).