Државна ревизорска институција

Представници ДРИ учесници на петом годишњем састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију општина и семинару „Управљање непокретностима општина“

05. новембар 2021. година
Представници ДРИ учесници на петом годишњем састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију општина и семинару „Управљање непокретностима општина“

Представници Државне ревизорске институције учествовали су на петом годишњем састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију општина (EUROSAI TFMA) и семинару „Управљање непокретностима општина“ одржаном 3. и 4. новембра уживо у Бечићима у Црној Гори и путем онлајн платформе.

На састанку су разматране кључне неправилности у ревизијама општина, у области управљања непокретностима, имплементације Циљева одрживог развоја Уједињених нација на локалном нивоу, као и о проблеми са којима се општине суочавају током пандемије COVID-19. Учесници скупа разматрали су и активности и резултате рада Радне групе из Плана рада у периоду 2020-2021. година, као и планове и активности планиране за 2022. годину.

Семинар на тему „Управљање општинским некретнинама“ организован током састанка обухватио је стручне презентације и дискусије. На семинару је представљена и Збирка ревизија коју су припремиле ВРИ Литваније и Србије, а која сумира резултате ревизија које је спровело десет ВРИ чланица Радне групе у области управљања општинским некретнинама у периоду 2016-2021.

Догађају је присуствовало више од 80 представника из 27 ВРИ чланица ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију општина.

Скуп је одржан у организацији ВРИ Црне Горе и ВРИ Литваније.

Национална канцеларија за ревизију Литваније организује међународне састанке и семинаре о ревизији општина од 2013. године. На састанку Управног одбора ЕУРОСАИ одржаном у јуну 2016. године, усвојена је иницијатива ВРИ Литваније да се установи посебна ЕУРОСАИ Радна група за ревизију општина која је званично започела са активностима у 2017. години.

Државна ревизорска институција Републике Србије постала је чланица ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију општина у децембру 2016. године са циљем даљег развоја методологије ревизије, као и доприноса унапређењу система ревизија општина тако да резултати ревизија доведу до позитивних промена за њихове становнике.