Државна ревизорска институција

Ефикаснија сарадња Државне ревизорске институције и тужилаштва

24. октобар 2012. година
Ефикаснија сарадња Државне ревизорске институције и тужилаштва
Представници Државне ревизорске институције и Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца разговарали су јуче о конкретним корацима за успостављање ефикасније сарадње између две институције. Циљ овог, као и наредних округлих столова, је ефикасније вођење кривичних поступака по пријавама Државне ревизорске институције.
Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић, представљајући досадашња искуства у сарадњи са тужилаштвом, нагласио је значај идентификовања кључних области за побољшање међусобне сарадње, како би пријаве поднете због незаконитости биле ефикасно процесуиране.
Сретеновић је истакао да Државна ревизорска институција, као највиши орган ревизије јавних средстава у Србији, спроводећи мере из своје надлежности, од 2011. године подноси надлежним тужилаштвима кривичне пријаве и пријаве за привредни преступ, када у поступку ревизије открије материјално значајне радње које указују на постојање елемената привредног преступа, односно кривичног дела. Он је подсетио да је Државна ревизорска институција, надлежним тужилаштвима, до сада поднела 29 пријава за привредни преступ и три кривичне пријаве.
Заменик јавног тужиоца Основног јавног тужиластва у Ваљеву Ненад Маринковић представио је досадашња искуства колега тужилаца у поступањима према пријавама Државне ревизорске институције. Он је навео конкретне потребе тужилаца за боље разумевање материје и ефикаснији рад.

По завршетку уводних излагања представника Државне ревизорске институције и Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца, отворена је дискусија након које су формулисани конкретни предлози за унапређење комуникације и сарадње. Такође, договорено је и да представници Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт предложе додатне активности које ће унапредити рад обе институције.
Округли сто је одржан у оквиру Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт, који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID).