Државна ревизорска институција

Делегација ДРИ учествовала на округлом столу „Праксе извештавања у циљу јачања утицаја ревизије“

22. март 2019. година
Делегација ДРИ учествовала на округлом столу „Праксе извештавања у циљу јачања утицаја ревизије“

Делегација Државне ревизорске институције, на челу са председником и генералним државним ревизором др Душком Пејовићем, учествовала је на округом столу „Праксе извештавања у циљу јачања утицаја ревизије“, одржаном 20. и 21. марта 2019. године у Паризу у организацији ОЕЦД/СИГМА.

Циљ скупа, који је организован у оквиру активности Мреже врховних ревизорских институција држава кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ и Европског ревизорског суда, је био разговор о изазовима с којима се суочавају врховне ревизорске институције (ВРИ) у јачању утицаја свог рада, праћењу спровођења препорука и изради правих извештаја у право време. Повећање ефикасности извештавања је дугорочни циљ већине ВРИ, које препознају да је висококвалитетно извештавање кључно за изградњу поверења у интегритет и објективност институција.

Др Пејовић је учесницима округлог стола представио недавна искуства Државне ревизорске институције у представљању извештаја о ревизији релевантним заинтересованим странама на централном и локалном нивоу ради повећања њиховог утицаја. Он је представио и методологију за мерење ефеката ревизије сврсисходности пословања коју је Институција развила са партнерима.

Учесници су разматрали и дискутовали теме попут унапређења квалитета извештавања и мерења учинка, благовремености и релевантности извештаја о ревизији, усмеравања извештаја и информација ка правим корисницима и публикама, а представљенису и резултати истраживања – анкете о праксама извештавања коју сузаједнички спровеле Државна ревизорска институција Црне Горе и SIGMA.

Поред председника др Душка Пејовића, делегацију ДРИ чиниле су и врховни државни ревизор у Сектору број 3 Снежана Трњаковић и начелница Службе за међународну сарадњу и односе са јавношћу Ива Василић Миљић.

Округлом столу, поред делегације ДРИ, су присуствовали и представници Европског ревизорског суда и врховних ревизорских институција Шведске, Француске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Албаније и Турске.

У оквиру радне посете, представници ДРИ учествовали су и на другом годишњем састанку „Ревизорске алијансе” који је 22. марта одржан у седишту ОЕЦД-а. Ревизорска алијанса представља јединствени форум за интерне и екстерне ревизоре јавног сектора и служи размени увида и стручних знања о праксама ревизије. Алијанса тежи умрежавању ревизора, стварању простора за размену најбољих пракси и превазилажење изазова у ревизији јавног сектора, као и олакшавању институционалних партнерстава у духу међусобног учења и циљане сарадње.