Државна ревизорска институција

Делегација ДРИ учествовала на 23. Конгресу Међународне организације врховних ревизорских институција у Москви

30. септембар 2019. година
Делегација ДРИ учествовала на 23. Конгресу Међународне организације врховних ревизорских институција у Москви

Делегација Државне ревизорске институције (ДРИ) на челу са председником ДРИ и генералним државним ревизором др Душком Пејовићем учествовала је на 23. Конгресу Међународне организације врховних ревизорских институција (ИНТОСАИ) одржаном од 23. до 28. септембра у Москви.

Конгрес је званично отворио председник Руске Федерације, Владимир Путин, који је навео да је „сарадња, интеракција и размена искуства врховних ревизорских институција (ВРИ) један од кључних корака који воде ка изградњи поверења у глобалној економији и финансијама, а да заједнички рад ВРИ треба да буде усмерен на сагледавање структурних проблема и поромовисање економског раста у циљу побољшања добробити грађана и заштите животне средине, што уједно представља УН циљеве одрживог развоја“.

Током Конгреса разматране су две главне теме које су представиле ВРИ Кине и ВРИ Руске Федерације – „Информационе технологије у циљу развоја јавне управе“ и „Улога ВРИ у остваривању националних приоритета и циљева“. С обзиром на развој ревизије, ВРИ широм света преузимају све важније обавезе у јачању одговорности, промовисању доброг управљања и сагледавању остваривања циљева одрживог развоја у својим земљама. У ери великих података, ВРИ постају све свесније важности информационих технологија за унапређење квалитета ревизије, како би помогле својим земљама да спроводе стратегије одрживог развоја.

Такође, кроз две панел дискусије, Конгрес се бавио питањем макро ревизија које се односе настратешке изазове за глобалну економију и међународни развој, као и питањем одрживог развоја у доба доминације информационих технологија, односно која решења могу понудити технологија и алати за управљање у јавном сектору.

Конгрес је подржао закључке и резултате дискусије у оквиру две главне теме усвајањем Московске декларације. У духу УН Агенде за одрживи развој до краја 2030. године и УН Резолуције „Подстицање и јачање ефикасности, одговорности, ефективности и транспарентности јавне управе кроз јачање врховних ревизорских институција“, а у складу са Међународним стандардима врховних ревизорских институција (ИССАИ), чланице ИНТОСАИ обавезале су се да пружају независан екстерни надзор над остваривањем националних циљева, укључујући и УН Циљеве одрживог развоја, реагујући ефективно на промене настале у смислу технолошког развоја и јачајуће свој утицај.

Др Пејовић се на пленарној седници Конгреса обратио чланицама ИНТОСАИ у два наврата – ради давања коментара на Извештај о раду Генералног секретаријата ИНТОСАИ и ради давања подршке усвајању Московске декларације, као стратешког документа за целу ИНТОСАИ заједницу.

Осим др Пејовића, делегацију ДРИ чинили су потпредседница Савета др Бојана Митровић, чланови Савета Невенка Бојанић, Љиљана Димитријевић и Маријана Симовић, врховни државни ревизор у Сектору број 5 Ивица Гавриловић и начелник Службе за међународну сарадњу и односе са јавношћу Ива Василић Миљић.

Конгрес је окупио преко 600 представника из 169 земаља ИНТОСАИ заједнице, као и многобројне представнике међународних донаторских организација, које пружају подршку ВРИ у изградњи капацитета.

Поред разматрања главних тема, током Конгреса резимиран је и напредак који је ИНТОСАИ остварила у претходне три године.

На 23. Конгресу, ВРИ Руске Федерације је преузела председавање Међународном организацијом врховних ревизорских институција (ИНТОСАИ) у наредне три године, а председник Рачуноводствене коморе Руске Федерације Алексеј Кудрин постао је уједно и председник ИНТОСАИ.

Учешће делегације ДРИ на конгресу ИНТОСАИ у Москви подржао је Програм за развој Уједињених нација у Србији (УНДП), у оквиру пројеката „Унапређење ревизије општина ради одговорности и ефикасности у управљању јавним финансијама“ који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), а заједнички спроводе УНДП и Државна ревизорска институција.