Државна ревизорска институција

Делегација ДРИ учествовала на 5. састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе

25. април 2019. година
Делегација ДРИ учествовала на 5. састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе

Делегација Државне ревизорске институције учествовала је на 5. састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе одржаном 24. и 25. априла у Тирани.

Први дан био је посвећен семинару на тему "Међугранично кретање опасног отпада: проблеми, последице и изазови", током ког су представници ВРИ Бугарске и Украјине представиле на који начин се примењују захтеви Базелске конвенције о контроли прекограничног кретања опасних отпада и њиховом одлагању у њиховим земљама. ВРИ Пољске је представила заједничку ревизију коју на ову тему спроводи са ВРИ Украјине и ВРИ Словачке. Током пленарног дела другог дана састанка на тему „Улога и способност врховне ревизорске институције у повећању безбедности становништва од катастрофа“ одржане су дискусије у вези са спречавањем и отклањањем последица катастрофа, а размењена су и искустава у спровођењу ревизија у овој области.

Делегација ДРИ учествовала је и на радним састанцима о међународним ревизијама које се спроводе у оквиру Радне групе и то „Управљање и коришћење отпада“ – заједно са ВРИ Бугарске, Молдавије и Украјине и „Превенција и елиминација последица поплава“ – заједно са ВРИ Белорусије, Грузије, Пољске, Украјине и Европским ревизорским судом.

Делегацију ДРИ чинили су врховни државни ревизор у Сектору број 1 Данимир Вулиновић, државни ревизор Жељко Крстић и виши саветник у ревизији Милица Милић.

ЕУРОСАИ Радном групом за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе председава Рачуноводствена комора Украјине. Институција је од августа 2014. године чланица ове ЕУРОСАИ Радне групе. Мисија Радне групе је да ојача сарадњу у области развоја ревизије, координирању напора европских држава у управљању мерама за спречавање и елиминисање последица природних непогода и катастрофа.