Државна ревизорска институција

Одржана радионица о ревизијском узорковању, оцени ризика и извештавању у ревизији

29. новембар 2013. година
Представници Заједничке радне групе за сарадњу интерних и екстерних ревизора одржали су у Народној скупштини дводневну радионицу о ревизијском узорковању, оцени ризика и извештавању у ревизији.

Узорковање је основна техника у ревизији која има за циљ постизање ефикасног коришћења ресурса ревизије, рекао је Радослав Сретеновић, председник Државне ревизорске институције. Он је додао да с обзиром да су ресурси за вршење ревизије и у оквиру Државне ревизорске институције и у јединицама интерне ревизије ограничени, узорковање представља инструмент за покривање максималног броја организација, а да се при том не изгуби дубина ревизије.

Сретеновић је подсетио да су Државна ревизорска институција и Централна јединица за хармонизацију Министарства финансија основале заједничку радну групу чији је циљ јачање сарадње у областима од заједничког интереса.

Горан Цвејић, помоћник министар финансија нагласио је да Централна јединица за хармонизацију и Државна ревизорска институција од оснивања добро сарађују.

Да бисмо унапредили сарадњу државни ревизори би требало да препознају рад интерних ревизора, а интерни ревизори да препознају начин комуникације са екстерним ревизорима, поручио је Цвејић.

Улрика Клингенстиерна, виши саветник у СИГМА нагласила је да су ревизијско узорковање, оцена ризика и извештавању у ревизији важне теме и за интерне и за екстерне ревизоре. Она је додала да је интерни и екстерени ревизори треба да сарађују узајамно поштујући своје професије.

О ревизијском узорковању говорили су Брорд Ван Вестинг, представник Холандског ревизорског суда и стални твининг саветник у Државној ревизорској институцији, Најџел Пени, представник Канцеларије генералног ревизора Велике Британије и Драган Стојановић, начелник Службе за ИТ у Државној ревизорској институцији.

Лиам Фицпатрик, стручњак СИГМА говорио је о оцени ревизијског ризика.

О извештавању у ревизији говорио је, такође стручњак СИГМА Мајкл Гилфојл.

Радионици су присуствовали представници Државне ревизорске институције, Централне јединице за хармонизацију, СИГМА, интерни ревизори (представници министарстава, јавних предузећа, фондова, агенција) и представници Канцеларије за ревизију система управљања средствима ЕУ.

Техничку и финансијску подршку одржавању радионице пружила је СИГМА.