Државна ревизорска институција

Шведска подржава одговорно управљање јавним финансијама у Србији

24. мај 2021. година
Шведска подржава одговорно управљање јавним финансијама у Србији

Главнa активност пројекта „Платформа за одговорно управљање у јавним финансијама“ који Државна ревизорска институција спроводи у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Шведска агенција за међународни развој (СИДА) јесте успостављање система за аутоматизацију поступка ревизије - АМС софтвера, чије ће функције бити тестиране до краја јуна, рекао је председник ДРИ и генерални државни ревизор др Душко Пејовић.

На састанку Управног одбора поменутог УНДП пројекта др Пејовић је нагласио да је ДРИ у претходних неколико година, у сарадњи са УНДП-ом и СИДА-ом значајно унапредила своје ревизорске капацитете.

Захваљујући овом пројекту ДРИ ће подићи оперативне капацитете на виши ниво, повећати број и квалитет ревизија, као и праћење спровођења препорука из извештаја о ревизији, истакао је др Пејовић.

Он је подсетио и да је УНДП у марту ове године, у оквиру пројекта, испоручио ДРИ 120 лаптоп рачунара, као и сервер на коме је инсталиран АМС софтвер.

Ова донација је од изузетног значаја за ДРИ будући да су због последица пандемије смањена планирана буџетска средства, рекао је др Пејовић.

Осим др Пејовића, на састанку Управног одбора УНДП пројекта учествовали су и шеф развојне сарадње Шведске агенције за међународну развој (СИДА) Ола Андерсон, стална представница УНДП у Србији Франсин Пикап, као и представници Министарства финансија – Централне јединице за хармонизацију, Пореске управе, Канцеларије за јавне набавке, Сталне конференције градова и општина и остали представници УНДП и СИДА.

Нова платформа се развија у оквиру двогодишњег пројекта који финансира Краљевина Шведска, а који спроводи УНДП са партнерским институцијама.Поред ДРИ, партнери на пројекту су Министарство финансија – Пореска управа, Канцеларија за јавне набавке и Стална конференције градова и општина.

Државна ревизорска институција сарађује са УНДП од 2010. године у области унапређења јавних финансија у Републици Србији. У оквиру претходних иницијатива са УНДП, ДРИ је подигла своје капацитете кроз стручне обуке запослених, сертификацију државних ревизора, примену међународних стандарда ревизије, учешће на међународним скуповима посвећеним стандардима ревизије, учешће у радним групама ЕУРОСАИ/ИНТОСАИ, као и изради вебсајта Институције.