Државна ревизорска институција

Шведска подршка за одговорно управљање јавним финансијама у Србији

01. јул 2019. година
Шведска подршка за одговорно управљање јавним финансијама у Србији
Нова платформа за одговорно управљање јавним финансијама у Србији чији је донатор Краљевина Шведска, а коју ће спроводити Програм Уједињених нација за развој (УНДП) представљена је данас у Београду у присуству партнера из Државне ревизорске институције, Министарства финансија, Управе за јавне набавке, Пореске управе и Сталне конференције градова и општина.

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор др Душко Пејовић оценио је да је овај пројекат изузетно значајан за ДРИ, јер ће, између осталог, подржати израду прилагођеног софтвера за управљање ревизијама (АМС), односно дигитализацију поступка ревизије.

ДРИ ће у децембру ове године потписати уговор са изабраном фирмом за израду прилагођеног софтвера за управљање ревизијама (АМС), а пилот верзија овог софтвера ће бити тестирана у лето 2020. године. АМС ће у Државној ревизорској институцији бити инсталиран и употребљив почетком 2021. године, најавио је др Пејовић.

По његовим речима, употребом оваквог софтвера започеће нови, квалитетнији и ефикаснији начин рада ревизорских служби.

ДРИ ће помоћу АМС-а на врло ефикасан, савремен и модеран начин моћи да презентује своје информације и извештаје како би те поруке стизале брже и биле боље употребљене, рекао је др Пејовић и додао да ће софтвер уједначити рад свих ревизора и свих сектора.

Председник ДРИ је истакао да ће нови пројекат додатно ојачати спољни надзор над јавним финансијама, а што ће повећати транспарентност и одговорност у коришћењу јавних средстава и испуњавању циљева реформе управљања јавним финансијама.

Шеф сектора за добро управљање у Програму Уједињених нација за развој (УНДП) Милован Филимоновић нагласио је да нови пројекат представља континуитет подршке Краљевине Шведске Влади Републике Србије у области јавних финансија.

Надамо се да ће пројекат допринети јачању одговорности у јавном сектору, и даљем спровођењу реформских активности из стратегије за реформу јавне управе, оценио је Филимоновић и додао да се специфични циљеви овог пројеката односе на процес приступања Европској унији и то за поглавље пет - јавне набавке, и поглавља 32 - финансијска контрола.

„У партнерству са националним и локалним партнерима, допринећемо бољем планирању буџета, побољшању услуга пореских служби, повећању наплате пореза и прихода, ефикаснијој јавној набавци, као и већој транспарентности у управљању јавним финансијама”, истакла је Франсин Пикап, стална представница УНДП у Србији. Пројекат ће такође јачати капацитете интерне ревизије у јавном сектору и допринети повећању броја и квалитета извештаја екстерне ревизије. “Наше заједничке активности доприносе остварењу Циљева одрживог развоја, а посебно циља број 16 који је посвећен изградњи делотворних и одговорних институција”, додала је представница УНДП-а.

Шеф развојне сарадње Шведске агенције за међународну развој (СИДА) Ола Андерсон нагласио је да Шведска од 2001. године помаже Србији у процесу ЕУ реформи са циљем да Србија једног дана постане члан ЕУ, а ојачавање механизама јавних финансија у Србији је пројекат који се већ неколико година реализује.

Ми настављамо да радимо са Државном ревизорском институцијом, Управом за јавне набавке, Министарством финансија, и сада са Пореском управом јер ми верујемо да је ојачавање јавних институције у овом пољу кључ за имплементацију реформи неопходних да би се досегли предуслови за чланство у ЕУ, рекао је Андерсон.

На локалном плану нови пројекат ће омогућити увођење буџетских портала за одборнике још 20 градова и општина, а како је речено допринеће чвршћем повезивању локалне самоуправе и организација цивилног друштва како би се осигурало сврсисходно и транспарентно трошење локалних буџета намењених иницијативама грађана.

Нова платформа ће бити развијана у оквиру двогодишњег пројекта вредног три милиона долара који финансира Краљевина Шведска, а који спроводи УНДП са партнерским инсттуцијама.

На скупу су говорили и помоћница министра финансија Споменка Вирцбургер, помоћник директора Пореске управе Раде Шевић, помоћница директорке Управе за јавне набавке Ивана Ђенић и генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић.

Државна ревизорска институција сарађује са УНДП од 2010. године у области унапређења јавних финансија у Републици Србији. У оквиру претходних иницијатива са УНДП, ДРИ је подигла своје капацитете кроз стручне обуке запослених, сертификацију државних ревизора, примену међународних стандарда ревизије, учешће на међународним скуповима посвећеним стандардима ревизије, учешће у радним групама ЕУРОСАИ/ИНТОСАИ, а направљен је и вебсајт Институције.