Државна ревизорска институција

Договор о обнављању Споразума о сарадњи врховних ревизорских институција Републике Србије и Руске Федерације

28. август 2019. година
Договор о обнављању Споразума о сарадњи врховних ревизорских институција Републике Србије и Руске Федерације

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор др Душко Пејовић састао се данас у Москви са председником Рачуноводствене коморе Руске Федерације Алексејем Кудрином.

Главна тема састанка била је припрема 23. Конгреса ИНТОСАИ који ће бити одржан септембра ове године у Москви. „За мање од месец дана, бићемо домаћин 23. Конгреса ИНТОСАИ. За нас је велика част и значајан догађај на ком ће се овлашћења за трогодишње управљање овом највећом ревизорском организацијом пренети на Рачуноводствену комору Руске Федерације. Припрема Конгреса је сада кључна област нашег рада. Циљ нам је развијање нових идеја, желимо да се нови изазови данашњице што више уважавају у раду врховних ревизорских институција“, изјавио је председник Кудрин.

„Сваки наш сусрет служи јачању професионалних и пријатељских односа између Рачуноводствене коморе Руске Федерације и Државне ревизорске институције Републике Србије и даје подстицај развоју конструктивне сарадње између наших врховних ревизорских институција“, истакао је др Пејовић током сусрета два председника.

Алексеј Кудрин такође је приметио активно учешће Државне ревизорске институције Републике Србије у раду Конгреса. „Веома смо задовољни што је српска делегација најавила учешће у свим темама отворених дискусија. Ваше интересовање још једном потврђује тачност одабраног формата и тема за дискусију у кругу наше „ревизорске породице“, нагласио је Кудрин.

На основу дневног реда предстојећег Конгреса, стране су размениле мишљења о улози ВРИ у савременом свету, поделиле своја искуства у вези са применом нових техника и приступа спровођењу државне ревизије.

Алексеј Кудрин рекао је колеги о процесима трансформације који се одвијају у активностима Рачуноводствене коморе Руске Федерације. „У складу са новом Стратегијом развоја коју смо усвојили у августу прошле године, данас се Рачуноводствена комора види првенствено као стратешки партнер и „спољни консултант “ органа власти. Постепено се удаљавамо од традиционалне улоге „критичара“ и покушавамо да заузмемо проактиван став пружајући Влади заједно са извештајима ревизије и препоруке за решавање системских проблема. С тим у вези, посебно би нас занимало ваше искуство у креирању система за спровођење препорука врховних ревизорских институција. Радујемо се што ћемо детаљно разговарати о овој теми у оквиру планираног семинара о размени искустава“, најавио је председник Кудрин.

„Активности Државне ревизорксе институције у наредном периоду биће усмерене ка даљем, континуираном унапређењу поступака ревизије, управљању људским ресурсима и јачању утицаја Државне ревизорске институције кроз унапређење системског праћења споровођења препорука и комуникацију, што је у складу и са новим Стратешким планом усвојеним децембра 2018. године, који је усредсређен на унапређење управљања учинком и повећање утицаја Државне ревизорске институције као одрживе зреле организације. Биће нам задовољсто да заједнички и континуирано разматрано нове начине за унапређење нашег рада“, напоменуо је председник Пејовић.

Након састанка, стране су се сложиле да наставе размену искустава и информација о свим релевантним питањима развоја екстерне државне ревизије, као и да потпишу обновљени Споразум о сарадњи који ће узети у обзир све тренутне трендове у области државне ревизије.