Државна ревизорска институција

Учешће представника ДРИ на годишњем састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине

20. октобар 2021. година
Учешће представника ДРИ на годишњем састанку ЕУРОСАИ Радне групе  за ревизију животне средине

Овлашћени државни ревизор Никола Стефановић учествовао је на годишњем састанку Радне групе за ревизију животне средине Европске организације врховних ревизорских институција одржаном путем видео конференције 19. и 20. октобра 2021. године под називом „Зелена транзиција“ (транзиција ка зеленој економији).

Током дводневног скупа организована је и панел седница уз присуство представника невладиних организација, укључујући омладински покрет против климатских промена.

На Годишњем састанку било је речи о активностима чланица РГ за ревизију животне средине, укључујући и презентације и дискусије које су се односиле на теме у вези са зеленом транзицијом, као што су клима, енергија, пољопривреда, индустрија, животна средина и океани, транспорт, финансије и регионални развој, истраживање и иновације.

Зелена транзиција је вишеструки акциони план који је припремила Европска унија, познат и као Зелени договор. Његов циљ је избећи еколошку катастрофу узроковану људским активностима и опремити државе чланице ЕУ савременим, ресурсно ефикасним и конкурентним решењима у економији.

Зелени договор ће се финансирати из једне трећине од 1,8 трилиона евра намењених инвестицијама у оквиру плана опоравка Next Generation EU“и из седмогодишњег буџета ЕУ.

Учесници конференције имају прилику да размене искуства о спроведеним или планираним ревизијама у вези са активностима везаним за Зелени договор које спроводе поједине земље.

Онлајн скуп организовала је Врховна ревизорска институција Пољске, која председава ЕУРОСАИ Радном групом за ревизију животне средине.

Државна ревизорска институција Републике Србије постала је чланица ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине 2019. године. Циљ чланства ДРИ је подстицање и подршка професионалној сарадњи и размена знања и искустава у области ревизије животне средине.