Државна ревизорска институција

Влада Шведске и УНДП дoнирали ДРИ 120 лаптоп рачунара

10. март 2021. година
Влада Шведске и УНДП дoнирали ДРИ 120 лаптоп рачунара

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА), у оквиру подршке реформи управљања јавним финансијама у Републици Србији, донирали су данас 120 лаптоп рачунара Државној ревизорској институцији (ДРИ).

На скупу који је данас одржан тим поводом председник ДРИ и генерални државни ревизор др Душко Пејовић је нагласио да је ДРИ, у сарадњи са УНДП-ом и СИДА-ом, значајно унапредила своје ревизорске капацитете.

Унапређењу капацитета допринеће и ових 120 лаптоп рачунара који су ДРИ донирани у оквиру пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“, рекао је др Пејовић.

По речима др Пејовића, донирање рачунара представља део главне активности пројекта, а то је увођење система за аутоматизовано дигитално спровођење и праћење поступка ревизије (АМС).

Циљ увођења овог система је унапређење квалитета поступка ревизије. У току је израда овог софтвера и државни ревизори ће ускоро моћи да га тестирају, рекао је др Пејовић.

Увођење новог софтвера за спровођење и праћење поступка ревизије олакшаће планирање ревизија, обезбедиће базу података свих субјеката ревизије, биће омогућено праћење тока ревизије, затим, статуса препорука, и пријава, као и електронско управљање документима у ревизији. ДРИ ће бити међу првим државним органима који ће дигитализовати своје процесе.

Ола Андерсон, шеф Одељења за развојну сарадњу Амбасаде Шведске у Србији истакао је да одговорно управљање јавним финансијама, како на централном, тако и на локалном нивоу је од кључног значаја за креирање окружења у коме су људска права свих грађана поштована.

За креирање оваквог окружења, веома важну улогу имају механизми унутрашње и спољне контроле, а један од најзначајнијих је свакако ДРИ коју Влада Шведске кроз овај програм подржава већ неколико година, рекао је Андерсон и додао да је Шведска од 2001. године, за финансирање пројеката у Србији издвојила близу 250 милиона евра.

Франсин Пикап, стална представница УНДП у Србији је нагласила да организација коју представља, уз подршку Владе Шведске, наставља да јача капацитете Државне ревизорске институције како би наставила да израђује благовремене и квалитетне ревизије трошења јавних средстава.

Имајући у виду да су приближно 11.000 буџетских корисника у Србији субјекти ревизије ДРИ, јасно је да је ИТ опрема коју смо данас уручили преко потребна, навела је Пикап.

Очекујемо да ће помоћу ове опреме ДРИ радити још ефикасније, што ће утицати и на повећање транспарентности и одговорности у коришћењу јавних средстава, нагласила је Пикап и додала да грађани, који су и порески обвезници, имају право да очекују одговорно управљање јавним финансијама, јер је оно неопходан услов за ефикасно пружање јавних услуга.

Донација 120 рачунара Државној ревизорској институцији једна је од активности у оквиру пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“, који износом од три милиона долара финансира Влада Шведске, а спроводи УНДП. Циљ ове иницијативе је унапређење рада јавних институција надлежних за спровођење реформе јавних финансија.