Државна ревизорска институција

Даљи кораци у сарадњи врховних ревизорских институција Србије и Русије

20. децембар 2012. година
Даљи кораци у сарадњи врховних ревизорских институција Србије и Русије
Председник Рачуноводствене коморе Руске Федерације Сергеј Вадимович Степашин, на позив председника Државне ревизорске институције Радослава Сретеновића, боравио је у дводневној посети Србији. На састанку у Државној ревизорској институцији Сретеновић је нагласио да је неопходно унапредити сарадњу врховних ревизорских институција Србије и Русије.
Након потписивања Споразума о сарадњи Државне ревизорске институције и Рачуноводствене коморе 2011. године у Лисабону, предузећемо и конкретне кораке у међусобоној сарадњи. Они ће се огледати у размени искустава у области методологије, обуци и усавршавању кадрова, размени информативног материјала, спровођењу заједничких истраживачких пројеката, међусобним консултацијама и семинарима, као и студијским посетама, закључио је Сретеновић. На састанку коме су присуствовали и чланови Савета ДРИ, Сретеновић је представио Институцију и истакао да се она суочава са недостатком пословног простора, што онемогућава пријем нових кадрова.


Председник Рачуноводствене коморе Руске Федерације, Сергеј Степашин у циљу даље конкретизације међусобне сарадње предложио је заједничку ревизију у областима у којима наше две земље имају заједничке пројекте.
Сваке године организујемо заједничке ревизије са врховним ревизорским институцијама других земаља. Тако да у тој области имамо одлично искуство. То је добро, јер сарадња врховних ревизорских институција подстиче развој наших земаља, поручио је Степашин. Генерални ревизор Руске Федерације је обећао да ће колегама у Србији послати и најинтересантније извештаје о ревизији, затим научне анализе и студије, као и да ће их у циљу обуке, радо угостити у својој институцији. Степашин је нагласио да, на његову иницијативу, од недавно у раду руских ревизора учествују и представници правосудних органа, што је знатно допринело ефикасности ревизије. Говорећи о односима Србије и Русије, Степашин је оценио да су они увек били добри, али да су у последње две године одлични. Он је подсетио да две земље релизују бројне заједничке пројекте као што је Гаспром, Јужни ток, реконструкција железнице, али и да могу разменити искуство у борби против корупције и извршити ревизију ефикасности реализације кредита Руске Федерације Републици Србији.
Осим са председником Државне ревизорске институције Радославом Сретеновићем, Сергеј Степашин се састао и са председником Републике Томиславом Николићем, председником Народне скупштине Небојшом Стефановићем и премијером Ивицом Дачићем. И на овим састанцима разматрани су односи Србије и Русије и унапређење сарадње две земље. Поред тога, истакнута је и важност независности како Државне ревизорске институције, тако и Рачуноводствене коморе Руске Федерације, као подршка њиховом раду.