Државна ревизорска институција

ДРИ учествовала на 11. Конгресу Европске организације врховних ревизорских институција

15. април 2021. година
ДРИ учествовала на 11. Конгресу Европске организације врховних ревизорских институција

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор др Душко Пејовић учествовао је на 11. Конгресу Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ), који је први пут одржан у онлајн формату, у организацији ВРИ Чешке Републике.

Током одржавања скупа, ВРИ Чешке Републике преузела је функцију председавајућег организацијом ЕУРОСАИ од ВРИ Турске за период 2021-2024. године.

У првом, административном, делу Конгреса одржана је пленарна седница на којој су разматрана формална питања која произилазе из Статута ЕУРОСАИ.

Представљене су најзначајније активности током спровођења Програма председништва ЕУРОСАИ за период 2017-2021. године, извештаји о спровођењу актуелног Стратешког плана ЕУРОСАИ, као и активности радних и пројектних група ове организације. Такође, одржани су и избори за позиције у овој организацији - ВРИ Израела изабрана је за следећег председавајућег ЕУРОСАИ, ВРИ Уједињеног Краљевства и Литваније изабране су за нове чланице Управног одбора, док су ВРИ Бугарске и Хрватске изабране за ревизоре.

Други, стручни, део конгреса који подразумева одржавање стручних радионица и размену знања и искустава, требало би да буде одржан у Прагу, када за то буду створени епидемиолошкиуслови.

На конгресу су учествовали представници 48 ВРИ – чланица ЕУРОСАИ.

Државна ревизорска институција Републике Србије постала је пуноправна чланица ЕУРОСАИ у јуну 2009. године. Такође, ДРИ је чланица свих пет радних и пројектних група ЕУРОСАИ – РГ за информационе технологије, РГ за ревизију животне средине, РГ за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе, РГ за ревизију општина и РГ за ревизију и етику.