Државна ревизорска институција

21. Конгрес INTOSAI

01. новембар 2013. година

Делегација Државне ревизорске институције учествовала је на 21. Конгресу Међународне организације врховних ревизорских институција (INTOSAI), одржаном од 22-27. октобра у Пекингу.

На Конгресу је учествовало преко 700 представника из скоро 160 земаља INTOSAI заједнице, као и многобројни представници међународних донаторских и партнерских организација, које пружају сталну подршку врховним ревизорским институцијама у изградњи њихових капацитета.

Конгрес је званично отворио премијер Народне Републике Кине, г. Li Kequiang, а затим је уследила порука Генералног Секретара УН-а, г. Бан Ки Муна. Током церемонијалног отварања Конгреса, председник Националне канцеларије за ревизију Народне Републике Кине, г. Lin Jiayi именован је за новог председавајућег INTOSAI.

На 21. Конгресу INTOSAI разматране су две главне теме: „Национална ревизија и национално управљање“ и „Улога ВРИ с циљем обезбеђивања дугорочне одрживости финансијских политика“.

Усвојене теме о којима је детаљно дискутовано консолидоване су у форми Пекиншког споразума, који представља анекс Пекиншке декларације, која представља јединствени коначни резултат овог Конгреса. Пекиншка декларација о промовисању доброг управљања од стране врховних ревизорских институција је једногласно усвојена, уз истицање да добро управљање представља кључ за унапређење живота читавог човечанства. Ова декларација не само да сумира кључна постигнућа INTOSAI током протеклих 60 година, већ утире пут будућој мисији ове организације. Заједно са Лимском и Мексичком декларацијом, служиће континуираном развоју и заједничким користима за све ВРИ чланице INTOSAI.

Делегација ДРИ, чије је учешће подржао Програм за развој Уједињених нација у Србији (UNDP), је остварила низ билатералних сусрета како на регионалном, тако и на међународном нивоу с циљем размене идеја, информација и искустава.

Наредни Конгрес INTOSAI биће одржан у Уједињеним Арапским Емиратима, 2016. године.