DRI u Vranju predstavila Odboru za finansije inicijative za izmenu i dopunu propisa na osnovu sprovedenih revizija

16. decembar 2021. godina
DRI u Vranju predstavila Odboru za finansije inicijative za izmenu i dopunu propisa na osnovu sprovedenih revizija

Dr Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor predstavio je na današnjoj sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Vranja za 2018. godinu.

Na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava održanoj van sedišta Skupštine, u Vranju, dr Pejović je ukazao na najvažnije nepravilnosti i preporuke koje su navedene u ovom izveštaju, a koji je DRI objavila 2019. godine.

Ono po čemu je vaš grad prepoznatljiv i zbog čega smo se opredelilida sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava bude ovde, je vaša posvećenost i spremnost da izvršite preporučene promene, rekao je dr Pejović.

Kako je naglasio, rukovodstvo ovog grada je još tokom sprovođenja postupka revizijetokom 2019. godine otklonilo skoro polovinu nepravilnosti, dok je drugi deo otklonjen u zadatom roku.

Vranje je primer dobre prakse,ali i primer drugim gradovima kako se rukovodi i upravlja finansijama na pravi način, rekao je dr Pejović i dodao da je DRI do sada izvršila tri revizije u ovom gradu.

Generalni državni revizor je predstavio i najvažnije nepravilnosti i preporuke iz Izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja Javnog preduzeća za grejanje i održavanje stambenih zgrada i poslovnih prostorija „Novi dom“ Vranje za 2018. godinu.

Tokom sednice predstavljene su i inicijative za izmene i dopune propisa na osnovu nalaza i preporuka iz izveštaja o reviziji za 2020. godinu.

U 2021. godini DRI je dala preporuke za donošenje, izmenu i dopunu propisa za šest zakona, tri uredbe, tri pravilnika, dok je u 2020. godini DRI dala preporuke za izmenu, odnosno donošenje 14 zakona, jedne uredbe, tri pravilnika i 11 neimenovanih podzakonskih akat, rekao je dr Pejović.

Članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava jednoglasno su usvojili Predlog finansijskog plana Državnerevizorske institucije za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu.