Drugi sastanak Dijaloga o politici reforme upravljanja javnim finansijama

27. april 2018. godina
Drugi sastanak Dijaloga o politici reforme upravljanja javnim finansijama

Predsednik i generalni državni revizor, dr Duško Pejović, učestvovao je danas na drugom sastanku Dijaloga o politici reforme upravljanja javnim finansijama, koji je organizovalo Ministarstvo finansija, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje "Reforma javnih finansija - finansiranje Agende 2030".


Sastanak je
bio posvećen razmatranju napretka koji je Republika Srbija ostvarila u oblasti reforme upravljanja javnim finansijama, započetih usvajanjem Programa reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020. godine. Napredak je predstavljen kroz prezentaciju Nacrta izveštaja o realizaciji pomenutog Programa koji obuhvata vremenski period od decembra 2015. do decembra 2017. godine.


''Uspostavljanje sveobuhvatnih i dobro organizovanih javnih finansija predstavlja preduslov za uspešne procese reformi i dalji razvoj svih sektora privrede. Sveobuhvatni i integrisani okvir koji nam Program reforme upravljanja javnim finansijama pruža predstavlja jedan od ključnih stubova Reforme javne uprave u Republici Srbiji. Osim toga, sa ovim reformskim pravcima usklađen je i Strateški plan Državne revizorske institucije za period 2016-2020. godine'', istakao je danas Pejović.


Generalni državni revizor napomenuo je da su efikasni mehanizmi eksternog nadzora i praćenja, uključujući čvrsta pravila o izveštavanju i transparentnosti, ključni za stabilne javne finansije, povećanje odgovornosti, dobro finansijsko upravljanje i dobru upravu. Upravo ovim se bavi Stub 6 Programa reforme upravljanja javnim finansijama (Eksterni nadzor nad javnim finansijama) u nadležnosti Narodne skupštine i Državne revizorske institucije. Mere 18 i 19 ovog Programa bave se efektivnom eksternom revizijom, odnosno parlamentarnim nadzorom nad javnim finansijama, a usklađene su sa SIGMA Načelima upravljanja javnim finansijam 15 i 16 i Pregovaračkim poglavljem 32 – Finansijski nadzor. U svom daljem izlaganju, Pejović je izvestio o doprinosu Državne revizorske institucije realizaciji mere 18 Programa, čije sprovođenje teče po planu.


U saradnji sa partnerskim institucijama, krajem 2015. godine pripremljen jeProgram reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020. koji je usvojila Vlada Srbije.


U 2018. godini planirano je unapređenje Programa, koje sprovode Ministarstvo finansija i nadležna resorna ministarstava i tela Vlade u saradnji sa Državnom revizorskom institucijom i Narodnom skupštinom.


Današnjem sastanku prisustvovali su članovi Radne grupe za pripremu i praćenje sprovođenja Programa, organizacije civilnog društva, predstavnici Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kao i predstavnici donatorske zajednice i međunarodnih finansijskih institucija.