Najviše revizorsko zvanje za 22 revizora

04. jul 2012. godina
Najviše revizorsko zvanje za 22 revizora
U Državnoj revizorskoj instituciji danas su uručeni prvi sertifikati o sticanju najvišeg revizorskog zvanja za obavljanje poslova revizije u javnom sektoru Republike Srbije – ovlašćeni državni revizor. Sertifikate o sticanju ovog revizorskog zvanja dobilo je 22 revizora. Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović, kome je takođe uručen sertifikat, izjavio je tim povodom da je ovo važan korak ka daljoj profesionalizaciji rada državnih revizora i poboljšanju kvaliteta njihovog rada.

„Očekujem da uručenje ovih sertifikata bude još veći podsticaj za profesionalni rad revizora, njihovo dalje profesionalno usavršavanje za izradu izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja subjekata revizije", naglasio je Sretenović i dodao da će program sertifikacije biti nastavljen. Prema njegovim rečima, obavljanje revizije je težak i složen posao i zahteva profesionalizam, stručno znanje, nezavisnost i integritet u sprovođenju tog postupka.
Sretenović se zahvalio predstavnicima UNDP-a i Vladi Kraljevine Norveške koji su pomogli ovu sertifikaciju kroz projekat „Jačanja mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija“.
Nakon usvojenog Pravilnika o programu i načinu polaganja ispita za sticanje zvanja državni revizor i ovlašćeni državni revizor decembra 2010. godine, a koji je stupio na snagu 7. januara 2011. godine, započeta je obuka i priprema za polaganje četiri stručna ispita. Prvi sertifikati za zvanje državni revizor uručeni su 27. januara 2012. godine za 40 revizora. A danas su, od tih državnih revizora, 22 stekli sertifikat za zvanje ovlašćeni državni revizor.

Državna revizorska institucija trenutno ima 129 zaposlenih. Od tog broja na poslovima revizije zaposleno je 94 ljudi, i to tri vrhovna državna revizora, 12 ovlašćenih državnih revizora, 18 državnih revizora, a ostali se nalaze na poslovima višeg savetnika, samostalnog savetnika, savetnika, mlađeg savetnika i pripravnika.