Održan sastanak predsednika vrhovnih revizorskih institucija država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

16. mart 2022. godina
Održan sastanak predsednika vrhovnih revizorskih institucija država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Dr Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor učestvovao je danas, putem zoom platforme, na sastanku predsednika Mreže vrhovnih revizorskih institucija (VRI) država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i Evropskog revizorskog suda održanom u Parizu, u organizaciji SIGMA (zajedničke inicijative OECD i EU).

Na sastanku čelnika VRI, održanom u hibridnom obliku, razmatrane su buduće aktivnosti koje bi trebalo da se uključe u Plan rada Mreže za naredni period. Razmenjene su informacije o poukama koje su izvučene iz poslednjih aktivnosti Mreže, pandemije virusa COVID-19, izazovima sa kojima se VRI trenutno suočavaju, kao i o strateškim prioritetima Mreže. Predsednici VRI i generalni državni revizori su izneli očekivanja koja imaju od Mreže u ostvarivanju konkretnih ciljeva i prioriteta u naredne tri godine. Predstavnici SIGMA-e su prezentovali rezultate najnovije ocene principa javne uprave za 2021. godinu kod svih učesnica sastanka, sa posebnim osvrtom na eksternu reviziju. Srbija, sa ocenom 4.5 u odnosu na najvišu ocenu koja iznosi 5.0,je daleko ispred regionalnog proseka u navedenoj oblasti koji iznosi oko 3.3, ističe se u SIGMA Izveštaju.

Govoreći o potencijalnim aktivnostima za uključivanje u Plan rada Mreže, dr Pejović je naglasio da je Državna revizorska institucija zainteresovana za razmenu iskustava i najbolje prakse u oblasti uveravanja u kvalitet, odnosno upravljanja kvalitetom za celu VRI; za deljenje bogatog iskustva u oblasti revizije pravilnosti poslovanja; kao i za razmenu iskustava u oblasti ekološke (zelene) revizije i revizije ciljeva održivog razvoja.

Bilo bi dobro razmeniti praktična iskustva sa revizorskim timovima iz evropskih zemalja o tome kako su sprovodili ove revizije i na koje izazove su nailazili, rekao je dr Pejović.

Dr Pejović je istakao i da je Državna revizorska institucija prepoznala potrebu za izvođenje revizija u oblasti životne sredine u Strateškom planu DRI za period 2019-2023. godine, kao i da bi joj koristila podrška u razvoju metodologije u ovoj oblasti, uključujući i poslerevizioni postupak i merenje efekata.

Osim predsednika VRI, sastanku su prisustvovali i službenici za vezu Mreže, kao i predstavnici Evropskog revizorskog suda (ERS), SIGMA-e i Zajedničke radne grupe za revizijske aktivnosti.