Održana radionica o samoocenjivanju informacionih tehnologija DRI

29. maj 2019. godina
Održana radionica o samoocenjivanju informacionih tehnologija DRI

Deo zaposlenih u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) učestvovao je na radionici posvećenoj sprovođenju IT samoocene informacionih tehnologija (IT) DRI, održanoj 28. i 29. maja u Beogradu. Otvarajući skup predsednik DRI i generalni državni revizor dr Duško Pejović naglasio je da vrhovne revizorske institucijemoraju da se nose sa izazovom brzih promena i rastućih očekivanja.

Bez informacionih tehnologija osnovni postupci naših institucija se ne mogu efektivno sprovoditi. Ni ocena rizika, ni planiranje revizije, izveštavanje, evidencija i kontrola preporuka revizije, kao ni upravljanje znanjem i dokumentima. Isto važi i za procedure službi podrške – finansija, ljudskih resursa, čije evidencije i rad, takođe, zavise od informacionih tehnologija, rekao je dr Pejović.

Samoocenjivanje informacionih tehnologija (tzv. ITSA) predstavlja nama,rukovodiocima, alat pomoću kog ćete nam vi, učesnici radionice, pomoći da ocenimo kvalitet sadašnje i buduće podrške poslovnim procesima koju pružaju informacione tehnologije, poručio je generalni državni revizor.

On je dodao da metod ITSA predlaže niz jednostavnih standardnih radnji koje bi trebalo da doprinesu poboljšanju IT funkcije u skladu sa specifičnim potrebama VRI.

Cilj ITSA je da obezbedi rukovodstvu konkretan uvid u trenutno stanje IT podrške njihovim procesima, IT infrastrukturu i kako pozicionirati IT za izazove koji predstoje. To podrazumeva razmatranje nadležnosti VRI, trenutnih poslovnih procesa i upravljanja IT procesima i njihovom organizacijom, kako bi poslovni procesi VRI bili podržani, rekao je dr Pejović.

Moderatori skupa bili su predstavnici Evropskog revizorskog suda i VRI Mađarske.

Državna revizorska institucija je jedna od 41 članice EUROSAI Radne grupa za informacione tehnologije koja je jedna od trenutno najstarijih radnih grupa na nivou EUROSAI, uspostavljena još 2002. godine. Cilj ove Radne grupe je da širi institucionalnu razmenu znanja i iskustva među VRI EUROSAI i podstiče sprovođenje zajedničkih aktivnosti u oblasti informacionih tehnologija.Jedna od aktivnosti Radne grupe je i ITSA.

Održavanje radionice podržao je projekat Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama“, koji sprovode DRI i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Vlade Švajcarske. Takođe, ovaj projekat podržao je i učešće predstavnika DRI na sastancima Radne grupe za ITSA.