Predsednik DRI Duško Pejović gost u jutarnjem programu RTS: DRI nije odgovorna za zastarevanje krivičnih prijava

22. maj 2019. godina
Predsednik DRI Duško Pejović gost u jutarnjem programu RTS: DRI nije odgovorna za zastarevanje krivičnih prijava
Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor dr Duško Pejović izjavio je, gostujući u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, da iznos od 217 milijardi dinara predstavlja zbir utvrđenih nepravilnosti i grešaka u finansijskim izveštajima, a koje su držani revizori utvrdili tokom revizija sprovedenih 2018. godine.

Gostujući na RTS-u povodom predstavljanja Izveštaja o radu DRI za 2018. godinu, na pitanje kod kojih lokalnih samouprava su državni revizori utvrdili najveće nepravilnosti, dr Pejović je naglasio da DRI ne pravi poređenja lokalnih samouprava, ali da to mogu biti one koje su dobile negativnu ocenu u finansijskom izveštavanju.

Evo, samo da podsetim, opštine Blace, Gadžin Han, Ljig, Lapovo su dobile negativne ocene što u finansijskom izveštavanju, što za izveštaj za pravilnost poslovanja, istakao je dr Pejović.

Odgovarajući na pitanje gde je revizija najkomplikovanija, generalni državni revizor je objasnio da su to, po prirodi, najveći budžeti ili najsloženije organizacione strukture korisnika javnih sredstava.

Na primer, najkomplikovaniji i najteži za reviziju je budžet Republike Srbije. To su onda budžeti fondova i budžeti lokalnih samouprava, ali posebno Grada Beograda i najveća javna preduzeća, rekao je dr Pejović.

On je naglasio da su za preuzimanje obaveza i poslovanje kod korisnika javnih sredstava odgovorna lica koja su izabrana, odnosno prema članu 71 Zakona o budžetskom sistemu, a to su rukovodioci direktnih i indirektnih budžetskih korisnika.

Na pitanje čija je odgovornost što su zastarele krivične prijave koje je prethodnih godina DRI podnela, dr Pejović je naglasio da to nije pitanje za DRI.

Od 263 krivične prijave koje smo podneli, 129 je zastarelo. Otprilike, to je polovina i to treba pitati organe koju su nadležni za tu oblast.

Emisiju možete pogledati ovde.