Predsednik DRI dr Duško Pejović na svečanosti povodom jubileja Državne kancelarije za reviziju Letonije

24. avgust 2018. godina
Predsednik DRI dr Duško Pejović na svečanosti povodom jubileja Državne kancelarije za reviziju Letonije

Predsednik Državne revizorske institucije dr Duško Pejović prisustvovao je obeležavanju stogodišnjice postojanja Republike Letonije i 95 godina od uspostavljanja Državne kancelarije za reviziju Letonije.

U uvodnom obraćanju ove ceremonije koja je održana u Rigi, dr Pejović je naglasio da je uloga vrhovnih revizorskih institucija danas važnija nego ikada.

Moramo da garantujemo profesionalizam primenom najnovijih standarda i dobrih praksi revizije. Na najbolji način moramo da koristimo naše kolektivno znanje, veštine i iskustvo i da iskoristimo prednosti najnovijih informacionih i komunikacionih tehnologija. Trebada pokažemo sopstveni učinak i odgovornost“, istakao je dr Pejović.

On je podsetio na sličnosti razvoja vrhovnih revizorskih institucija Letonije i Srbije.

Formiranje pozicije generalnog revizora 2. decembra 1918. godine postavilo je temelje današnje vrhovne revizorske institucije u Letoniji. Slično, Kneževina Srbija je Sretenjskim ustavom iz 1835. godine propisala postojanje Glavne račundžinice. I kao što, u periodu između 1940. i 1991. godine u Letoniji nije funkcionisala Državna kancelarija za reviziju kao institucija, isto tako ni u Srbiji to nije bio slučaj sve do početka 2000-tih godina“, rekao je dr Pejović.

Državnu revizorsku instituciju Republike Srbije i Državnu kancelariju za reviziju Republike Letonije zbližilo je zajedničko sprovođenje osmomesečnog tvining lajt projekta Kontrola kvaliteta revizija u Državnoj revizorskoj instituciji.

Ovaj projekat je dokaz da postoji volja vrhovnih revizorskih institucija da dele međusobna iskustva, želja da uče jedne od drugih i tendencija da jedna drugoj pomažu i pružaju podršku. Vi, naše letonske kolege, pomogli ste nam dauvedemoodgovarajući sistem kontrole kvaliteta revizije usklađen sa evropskimi međunarodnim standardima revizije, poručio je dr Pejović.

Elita Krumina, generalni državni revizor RepublikeLetonije je naglasila je da je „Državna kancelarija za reviziju nezavisna, snažna i pouzdana institucija javnog sektora, pouzdan član međunarodnih organizacija i lojalan saveznik svih naših partnera sa kojima sarađujemo. Naše ključne vrednosti - odgovornost, otvorenost, razvoj - pomogle su nam da ojačamo naš profesionalan i dosledan rad, i doprinele odgovornosti i finansijskom upravljanju u javnom sektoru. Priča o naših 95 godina je dugačka i jedinstvena, i stoga zaslužuje posebno obeležavanje, da bi se predstavili stvarni rezultati našeg rada i međunarodnih aktivnosti.

Među brojnim zvanicama, pored predsednika i generalnog državnog revizora Republike Srbije, bili su najviši predstavnici vrhovnih revizorskih institucija Estonije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.