Predstavnici DRI pohađali obuku o obradi i analizi podataka

07. februar 2019. godina
Predstavnici DRI pohađali obuku o obradi i analizi podataka
Predstavnici Državne revizorske institucije prisustvovali su obuci „Obrada i analiza podataka“, održanoj 6. i 7. februara 2019. godine u Srpsko-korejskom informatičkom pristupnom centru (SKIP) u Beogradu.

Ispred DRI obuci su prisustvovali državni revizori Dragan Golubović i Marko Strugarević , viši savetnik u reviziji Dragojle Polić i samostalni savetnik u reviziji Uroš Marjanović.

Obuka je bila namenjena zaposlenima koji prikupljaju, obrađuju i analiziraju podatke za pripremu različitih izveštaja i sprovođenja analiza na osnovu kojih je moguće utvrditi i prikazati vrednosti i trendove u kretanju korupcijskih pojava, ukazati na korupcijske rizike i moguća kršenja propisa, kao i nesvrsishodnost u trošenju javnih sredstava.

Ovom obukom dodatno su unapređene analitičke i veštine prikupljanja i obrade podataka u realnom okruženju, kao i pristupanje bazama otvorenih podataka. Učesnicima skupa predočeni su izazovi u prikupljanju i obradi podataka, kao i besplatno dostupni analitički alati koji obradu i analizu čine efikasnijom.

Predavanja su održali Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti“ Srbija i Aleksandar Ivić, IT stručnjak za e-upravu, procese i otvorene podatke.

Obuka je organizovana u okviru projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“ – IPA 2013, koji nastoji da ojača mehanizme za prevenciju i borbu protiv korupcije u skladu sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije i Akcionim planom za Poglavlje 23.