Predstavnici DRI učesnici na 7. godišnjem sastanku EUROSAI Radne grupe za reviziju sredstava dodeljenih za nepogode i katastrofe

16. novembar 2021. godina
Predstavnici DRI učesnici na 7. godišnjem sastanku EUROSAI Radne grupe za reviziju sredstava dodeljenih za nepogode i katastrofe

Državni revizori Dragojle Polić i Goran Čabarkapa i viši savetnik u reviziji Igor Boca učestvovali su na 7. godišnjem sastanku Evropske organizacije vrhovnih revizorskih institucija (EUROSAI) - Radne grupe za reviziju sredstava dodeljenih za nepogode i katastrofe, održanom onlajn 16. novembra putem Zoom platforme u organizaciji VRI Ukrajine.

Predstavnici vrhovnih revizorskih institucija (VRI) 16 zemalja diskutovali su o prirodnim nepogodama, katastrofama koje je prouzrokovao čovek, vanrednim situacijama, kao i metodologijama revizije o ovim pitanjima.

Tokom sastanka, predstavnici VRI Poljske predstavili su nalaze međunarodne revizije sprovedene pod nazivom „Prekogranično kretanje otpada u svetlu odredbi Bazelske konvencije“. Reviziju su, tokom 2021. godine, sprovele VRI Ukrajine, Poljske i Slovačke.

Učesnicima sastanka predstavljeni su rezultati ankete sprovedene među članicama Radne grupe o potencijalnim temama za sprovođenje zajedničkih međunarodnih revizija u periodu 2022–2024, kao prezentacije VRI Italije, Turske i Ukrajine.

EUROSAI Radna grupa za reviziju sredstava dodeljenih za nepogode i katastrofe, kojom predsedava VRI Ukrajine, osnovana je 2014. godine. Iste godine u avgustu DRI je postala članica ove EUROSAI Radne grupe.

Misija Radne grupe je da ojača saradnju u oblasti razvoja revizije, koordiniranju napora evropskih država u upravljanju merama za sprečavanje i eliminisanje posledica prirodnih nepogoda i katastrofa.