Razmena iskustva norveških i srpskih revizora

06. avgust 2012. godina
Razmena iskustva norveških i srpskih revizora
Efikasna revizija javnog sektora u Republici Srbiji je moguća samo ukoliko u Državnoj revizorskoj instituciji rade dobro obučeni državni revizori. Da bismo ostvarili ovaj cilj, kao jedan od prioriteta u svom radu pristupili smo sprovođenju kontinuirane edukacije državnih revizora, rekao je predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović. Otvarajući uvodnu obuku za 50-ak novozaposlenih u revizorskim službama koju organizuju Državna revizorska institucija i Kancelarija generalnog državnog revizora Kraljevine Norveške u Centru „Sava“, Sretenović je naglasio da je cilj Institucije da njeni zaposleni budu deo savremenih tokova i da reviziju obavljaju u skladu sa odabranim međunarodno prihvaćenim standardima revizije. Sretenović je podsetio da je Državna revizorska institucija, uz posredovanje Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, 2008. godine uspostavila saradnju sa Kancelarijom generalnog državnog revizora Kraljevine Norveške, čija je tradicija duža od 200 godina. Cilj saradnje, kako je naglasio generalni državni revizor, je uspostavljanje i institucionalno jačanje kapaciteta Državne revizorske institucije radi stalnog unapređenja finansijskog upravljanja javnog sektora Srbije. Tokom ove četiri godine sa kolegama iz Norveške razmenili smo dragocena iskustva u brojnim oblastima, kao što su izrada metodologije u oblasti revizije, konsultacije u postupku revizije, kontrola kvaliteta u postupku revizije. Zatim, oblasti saradnje bile su nam i IT službe, mediji i odnosi sa javnošću, kao i pomoć pri izradi Etičkog kodeksa i Strateškog plana Državne revizorske institucije za period od 2011. do 2015. godine, zaključio je Sretenović.

Kao deo uspostavljene saradnje između Državne revizorske institucije i Centralne jedinice za harmonizaciju Ministarstva finansija i privrede, trodnevnoj obuci prisustvuje 20-ak internih revizora budžetskih korisnika – ministarstava, javnih preduzeća i fondova.
Pomoćnik ministra finansija i privrede, Goran Cvejić, naglasio je da je prisustvo internih revizora ovoj obuci veoma značajno i da ona predstavlja početak saradnje interne i eksterne revizije.
Sistem interne finansijske kontrole je pod stalnim nadzorom Državne revizorske institucije i ova obuka je prava prilika za upoznavanje internih i eksternih revizora, poručio je Cvejić. On je podsetio da je javna interna finansijska kontrola u punom razvoju.
Do sada smo dodelili 120 nacionalnih sertifikata za ovlašćene interne revizore u javnom sektoru. Na taj način smo uspeli da internom revizijom pokrijemo između 90 i 100 odsto budžeta, rekao je Cvejić.
Pomoćnik direktora Sektora za finansijsku reviziju Kancelarije generalnog državnog revizora Kraljevine Norveške, Tor Digranes, istakao je da je Državna revizorska institucija napravila veliki napredak u svom razvoju.
Jačanje kapaciteta Institucije rađeno je u domenu strateškog planiranja, finansijske revizije i organizacionog razvoja. Na ovim poljima, u odnosu na prethodni period, obavili ste dobar posao. Državna revizorska institucija je danas samoodrživa, rekao je Tor.
Osim Tora Digranesa, svoje višegodišnje iskustvo u reviziji kolegama u Srbiji predstaviće i Knut Lien, Elizabet Slatbroten i Mereta Nordling. Polaznicima obuke svoje revizijsko iskustvo predstaviće i član Saveta Državne revizorske institucije Zoran Tamaš, vrhovni državni revizor Ljubica Janković Andrijević, kao i ovlašćeni državni revizori Radulka Urošević, Cvetana Pršić i Duško Pejović. Ova trodnevna obuka za revizore obuhvatiće sve oblasti postupka revizije - od planiranja, preko izvođenja, pa do izveštavanja. Posebna pažnja biće posvećena ciljevima revizije, analizi rizika i materijalnosti, revizijskim dokazima, revizijskim zaključcima, dokumentaciji nalaza, komunikaciji i izveštavanju, kao i kontroli kvaliteta.

Organizaciju uvodne obuke za revizore podržao je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u okviru projekta „Jačanje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija“, a uz posredovanje Vlade Norveške.


Nije izabrana nijedna galerija ili izabrana galerija ne postoji.