Savetovanje za predstavnike zdravstvenih ustanova u državnoj svojini

04. decembar 2015. godina
Savetovanje za predstavnike zdravstvenih ustanova u državnoj svojini

Republički fond za zdravstveno osiguranje i korisnici sredstava RFZO-a tokom 2014. godine izvršili su nabavku dobara i usluga u iznosu od 265.691 hiljadu dinara bez poštovanja propisa koji regulišu javne nabavke, rekla je Radulka Urošević, vrhovni državni revizor u Sektoru za reviziju organizacija obaveznog socijalnog osiguranja. Ona je na savetovanju predstavnika zdravstvenih ustanova u državnoj svojini u Vrnjačkoj Banji naglasila da su zdravstvene ustanove izvršile javne nabavke bez sprovedenog postupka u iznosu od 116.038 hiljada dinara, sprovele neodgovarajući postupak u iznosu od 41.262 hiljade dinara i sprovele nabavke koje nisu planirane, odnosno za koje nisu bila obezbeđena sredstva u iznosu od 108.391 hiljada dinara.

Govoreći o ključnim nalazima tokom revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i korisnika sredstava RFZO-a Radulka Urošević je objasnila da je utvrđena nepravilnost u vezi sa platama, dodacima na platu i naknadama plate u iznosu od 287.176 hiljada dinara.

Zdravstvene ustanove pogrešno su utvrđivale koeficijent za obračun plate, primenjivale pogrešnu osnovicu, vršile obračun bez validne računovodstvene dokumentacije, zasnivale radni odnos preko propisanog broja, odobravale skraćeno radno vreme bez akta o proceni rizika, uvodile dežurstvo više od 10 sati nedeljno bez saglasnosti nadležnog organa, istakla je Urošević.

Po njenim rečima, RFZO nije sproveo centralizovane javne nabavke osiguranja imovine i lica čija je procenjena vrednost 659.000 hiljada dinara, jer su postupci obustavljani.

RFZO nije izvršio centralizovane javne nabavke dijaliznog materijala, dijalizatora čija je procenja vrednost 1.317.308 hiljada dinara, jer su postupci obustavljani, rekla je Urošević.

U postupku revizije utvrdili smo nepravilnost u vezi sa sprovođenjem konačnih obračuna između zdravstvenih ustanova i RFZO u kojima su pojedine zdravstvene ustanove više fakturisale RFZO iznos od 128.378 hiljada dinara, a sa druge strane RFZO pojedinim zdravstvenim ustanovama nije priznao iznos od 70.703 hiljada dinara u sprovedenim konačnim obračunima, rekla je Urošević.

Zdravstvene ustanove u državnoj svojini su subjekti revizije Državne revizorske institucije. Iz tog razloga, Urošević je učesnicima skupa predstavila nadležnosti Institucije, kao i postupak sprovođenja revizije.

Savetovanju je prisustvovalo blizu 340 predstavnika zdravstvenih ustanova u državnoj svojini. Skup je organizovala Komora zdravstvenih ustanova Srbije.