Svečano završena saradnja vrhovnih revizorskih institucija Srbije i Norveške

28. avgust 2012. godina
Svečano završena saradnja vrhovnih revizorskih institucija Srbije i Norveške
Četvorogodišnja saradnja vrhovnih revizorskih institucija Kraljevine Norveške i Republike Srbije, čiji je cilj bio institucionalno jačanje kapaciteta Državne revizorske institucije, svečano je danas završena u Narodnoj skupštini. Otvarajući skup posvećan završetku projekta, predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović, ocenio je saradnju sa norveškim kolegama dragocenom i veoma uspešnom.

Na početku saradnje sa Kancelarijom generalnog revizora Kraljevine Norveške 2008. godine, Državna revizorska institucija je imala svega četiri ovlašćena revizora. Tada svoj prostor nismo imali. Uprkos tome, uz podršku kolega iz Norveške, koji su nas sve vreme hrabrili, uspeli smo da ispitamo jedan izuzetno složen sistem, kakav je budžet Republike Srbije. Tako smo, prvi put u novijoj istoriji javnih finansija Srbije, uspeli da sastavimo prvi izveštaj o reviziji, podsetio je Sretenović. Po njegovim rečima, posebna zahvalnost pripada generalnom revizoru Norveške, Jorgenu Kosmu, bez čije pomoći bi razvoj Institucije bio mnogo sporiji, a rezultati manje vidljivi. Sretenović je poručio da će Državna revizorska institucija nastaviti da jača svoje kapacitete u čemu će joj pomagati vrhovne revizorske institucije iz Holandije i Velike Britanije.

Generalni revizor Kraljevine Norveške, Jorgen Kosmo, istakao je da je, za razvoj demokratije u Srbiji, neophodno razviti jaku Državnu revizorsku instituciju. Jer, narod želi i ima pravo da zna kako se troše sredstva poreskih obveznika, odnosno da li ima korupcije.

Neophodno je da Državna revizorska institucija bude nezavisna. U suprotnom predstavljaće alatku vlade, a ne naroda, poručio je Kosmo. On je naglasio da je Kancelarija generalnog revizora Kraljevine Norveške sarađivala i sa ovakvim institucijama u drugim zemljama, ali da one nisu napredovale tako brzo kao Državna revizorska institucija u Srbiji.

Potrebno je da podržavamo jedni druge, jer samo na taj način možemo da pružimo kvalitet koji zahtevaju međunarodni standardi. To je izazov, poručio je Kosmo.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da je u početku Državna revizorska institucija bila virtuelna tvorevina, ali da je uspela da iz dana u dan bude sve jača, kvalitetnija i smelija. Tog rezultata ne bi bilo da nije bilo podrške partnera iz Norveške, zaključio je Šabić.

Rodžer Jorgensen, prvi sekretar Ambasade Norveške u Beogradu, (www.norveska.org.rs) istakao je da je napredak Državne revizorske institucije značajan, imajući u vidu povećanje obima revizije.

Dominik Kuling, zamenica šefa misije Ambasade Holandije u Beogradu, rekla je da je uloga vrhovnih revizorskih institucija važna za zemlje koje žele da postanu članice EU. Srbija je mnogo uradila, ali je potrebno sve nezavisne institucije dodatno osnažiti, poručila je Kuling.

Izjava o saradnji Državne revizorske institucije i Kancelarije generalnog revizora Kraljevine Norveške potpisana je 2008. godinu, uz posredovanje Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. Saradnja se odvijala u oblasti izrade metodoloških osnova za finansijsku reviziju, konsultacija u postupku revizije, uvodne obuke za novozaposlene revizore, kontrole kvaliteta u postupku revizije, saradnje službi za IT, donošenja Strateškog plana i Etičkog kodeka Državne revizorske institucije, odnosa s javnošću i medijima.

Državna revizorska institucija započeće u oktobru ove godine tvining projekat „Jačanje kapaciteta Državne revizorske institucije“, a strateški partneri će joj biti vrhovne revizorske institucije Holandije i Velike Britanije.Nije izabrana nijedna galerija ili izabrana galerija ne postoji.