Државна ревизорска институција

Представници ДРИ учесници на 15. састанку ЕУРОСАИ Радне групе за информационе технологије

08. септембар 2022. година
Представници ДРИ учесници на 15. састанку ЕУРОСАИ Радне групе за информационе технологије

Представници Државне ревизорске институције учествовали су на 15. састанку ЕУРОСАИ Радне групе за информационе технологије (ИТ) одржаном, у хибридном формату, 6. и 7. септембра у Букурешту. Састанак је био отворен и за чланице ВРИ ИНТОСАИ.

Током првог дана састанка одржан је семинар „ИТ стандарди и смернице – каква је будућност ИТ ревизије“ на коме је представљен значај ИТ ревизије и правци њеног развоја, као и панел дискусија на тему интеграције елемената ИТ ревизије у свим доменима ревизије. Одржане су презентације о искуствима ИТ ревизије ВРИ Немачке, Турске, Азербејџана, Литваније, Грузије и Француске. Поред европских, своја искуства представиле су и ВРИ Индија и САД.Други дан био је посвећен пословном састанку Радне групе за ИТ на коме је разматрана перспектива развоја ове радне групе. ВРИ су на радионицама имале прилику да поделе информације о ревизијама које су у току и разговарале о могућим новим облицима сарадње.

Испред ДРИ на састанку су учествовали врховни државни ревизор Ивица Гавриловић, државни ревизори Драган Стојановић, Дејан Стојиљковић и Жељко Мотић, као и саветник за анализу и планирање Јован Вуковић.

Састанком је председавала Национална канцеларија за ревизију Естоније, која обавља и дужност председавајућег ове Радне групе.

ЕУРОСАИ Радна група за ИТ настоји да подстакне европске ВРИ у њиховим ИТ ревизијама и коришћењу ИТ у свакодневном раду путем размене најбоље праксе и заједничких активности. Главне области деловања укључују е-управу, стандардизацију ИТ ревизије, самооцењивање у области ИТ и паралелне ревизије.