Државна ревизорска институција

Конференција под називом „Ка већој финансијској одговорности власти у Србији“ биће одржана у понедељак, 4. јуна 2012. године, са почетком у 9:30 часова, у Правосудној академији, Ул. Карађорђева 48, Београд

28. мај 2012. година
Циљ конференције је допринос ширењу свести о значају финансијске одговорности власти кроз активности Државне ревизорске институције, имајући у виду значај ове области за процес приступања Европској унији.
У првом панелу, односно о значају финансијске одговорности власти, говориће Радослав Сретеновић, председник Државне ревизорске институције, Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Саша Јанковић, заштитник грађана, Зорана Марковић, директорка Агенције за борбу против корупције. Учесницима ће се обратити и Лоренс Ветер, директор Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт (USAID) и Милица Делевић, директорка Канцеларије за европске интеграције. Такође, биће представљени резултати истраживања о имплементацији целокупног сета мера којима располаже Државна ревизорска институција у обављању својих послова, као и закључци у вези са даљим јачањем система екстерне ревизије у Србији.
У другом панелу биће речи о улози Народне скупштине у стварању финансијски одговорне власти. Тема завршног, трећег дела, јесу предлози за дугорочно укључивање организација цивилног друштва у процес праћења имплементације мера Државне ревизорске институције.
Конференција се организује у склопу пројекта „Утврђивање услова за унапређење рада Државне ревизорске институције у Србији“, који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID), у оквиру пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт (Judicial Reform and Government Accountability – JRGA).
Догађај организује Државна ревизорска институција у сарадњи са Центром за европске политике (ЦЕП) и Европским пројектним центром (ЕПЦ).