Државна ревизорска институција

Први координациони састанак Државне ревизорске институције и Републичког јавног тужилаштва

17. мај 2016. година
Први координациони састанак Државне ревизорске институције и  Републичког јавног тужилаштва

У оквиру Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт (JRGA) који спроводи USAID, а у сарадњи са Министарством правде САД – Канцеларијом за међународну помоћ, усавршавање и професионалну обуку правосуђа (OPDAT), у понедељак, 16. маја 2016. године организован је први координациони састанак између Државне ревизорске институције и Републичког јавног тужилаштва.

Састанак су отворитили представници JRGA пројекта и Министарства правде САД, Маријана Трифуновић-Стефановић и Валтер Перкел, наглашавајући значај непосредног контакта између институција како би се међусобна сарадња учинила делотворнијом.

Присутнима се обратио и Радослав Сретеновић, генерални државни ревизор и председник Државне ревизорске институције, као и Олгица Милорадовић, заменик Републичког јавног тужиоца, истичући како две институције негују однос стратешког партнерства на првој линији борбе против корупције и увођења финансијске дисциплине у јавни сектор.

Састанку је присуствовала и Моника Еделстин, заменица Федералног тужиоца за округ Аризоне у САД, која је представила примере добре праксе у коришћењу ревизора/ревизорских извештаја и доказа у истрагама и кривичним поступцима.

Кроз дискусију, дефинисани су кључни изазови у досадашњој сарадњи као полазна основа за њихово превазилажење и унапређење комуникације кроз конкретне активности као што су заједничка обука и редовни координациони састанци.