Dalji koraci u saradnji vrhovnih revizorskih institucija Srbije i Rusije

20. decembar 2012. godina
Dalji koraci u saradnji vrhovnih revizorskih institucija Srbije i Rusije
Predsednik Računovodstvene komore Ruske Federacije Sergej Vadimovič Stepašin, na poziv predsednika Državne revizorske institucije Radoslava Sretenovića, boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji. Na sastanku u Državnoj revizorskoj instituciji Sretenović je naglasio da je neophodno unaprediti saradnju vrhovnih revizorskih institucija Srbije i Rusije.
Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji Državne revizorske institucije i Računovodstvene komore 2011. godine u Lisabonu, preduzećemo i konkretne korake u međusobonoj saradnji. Oni će se ogledati u razmeni iskustava u oblasti metodologije, obuci i usavršavanju kadrova, razmeni informativnog materijala, sprovođenju zajedničkih istraživačkih projekata, međusobnim konsultacijama i seminarima, kao i studijskim posetama, zaključio je Sretenović. Na sastanku kome su prisustvovali i članovi Saveta DRI, Sretenović je predstavio Instituciju i istakao da se ona suočava sa nedostatkom poslovnog prostora, što onemogućava prijem novih kadrova.


Predsednik Računovodstvene komore Ruske Federacije, Sergej Stepašin u cilju dalje konkretizacije međusobne saradnje predložio je zajedničku reviziju u oblastima u kojima naše dve zemlje imaju zajedničke projekte.
Svake godine organizujemo zajedničke revizije sa vrhovnim revizorskim institucijama drugih zemalja. Tako da u toj oblasti imamo odlično iskustvo. To je dobro, jer saradnja vrhovnih revizorskih institucija podstiče razvoj naših zemalja, poručio je Stepašin. Generalni revizor Ruske Federacije je obećao da će kolegama u Srbiji poslati i najinteresantnije izveštaje o reviziji, zatim naučne analize i studije, kao i da će ih u cilju obuke, rado ugostiti u svojoj instituciji. Stepašin je naglasio da, na njegovu inicijativu, od nedavno u radu ruskih revizora učestvuju i predstavnici pravosudnih organa, što je znatno doprinelo efikasnosti revizije. Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, Stepašin je ocenio da su oni uvek bili dobri, ali da su u poslednje dve godine odlični. On je podsetio da dve zemlje relizuju brojne zajedničke projekte kao što je Gasprom, Južni tok, rekonstrukcija železnice, ali i da mogu razmeniti iskustvo u borbi protiv korupcije i izvršiti reviziju efikasnosti realizacije kredita Ruske Federacije Republici Srbiji.
Osim sa predsednikom Državne revizorske institucije Radoslavom Sretenovićem, Sergej Stepašin se sastao i sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem, predsednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem i premijerom Ivicom Dačićem. I na ovim sastancima razmatrani su odnosi Srbije i Rusije i unapređenje saradnje dve zemlje. Pored toga, istaknuta je i važnost nezavisnosti kako Državne revizorske institucije, tako i Računovodstvene komore Ruske Federacije, kao podrška njihovom radu.