Obnovljen Sporazum o profesionalnoj saradnji između Državne revizorske institucije Republike Srbije i Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske

06. februar 2020. godina
Obnovljen Sporazum o profesionalnoj saradnji između Državne revizorske institucije Republike Srbije i Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske

Predsednik i generalni državni revizor Državne revizorske institucije Republike Srbije, dr Duško Pejović, i glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, Jovo Radukić, potpisali su danas u Beogradu Sporazum o profesionalnoj saradnji.

Važno je da razvijamo međusobnu saradnju jer za to ima osnova, rekao je dr Pejović.

Kao jednu od oblasti zajedničke saradnje DRI i Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, dr Pejović je naveo sprovođenje paralelnih revizija, naročito revizija svrsishodnosti poslovanja.

DRI će ove godine početi da primenjuje pilot projekat automatizacije postupka revizije (AMS) dok će 2021. godine ovaj sistem biti potpuno primenjiv. Ovo je jedna od oblasti u kojoj možemo da razmenimo iskustva sa kolegama iz Republike Srpske, rekao je dr Pejović.

Kao oblasti saradnje dr Pejović je naveo i organizovanje zajedničkih obuka, radionica, seminara u oblasti eksterne revizije javnog sektora, kao i razmenu iskustava u prevođenju i primeni INTOSAI standarda i druge profesionalne regulative.

Jovo Radukić, glavni revizor Glavne službe Republike Srpske, naglasio je da potpisivanje Sporazuma o saradnji predstavlja nastavak saradnje institucija Republike Srpske i Republike Srbije, koje se prethodnih godina često sastaju i dosta sarađuju.

Za Glavnu službu RS ovaj Sporazum o saradnji je veoma značajan. Nadamo se da ćemo u narednom periodu intenzivnije sarađivati, kako bismo ojačali naše institucije i pojačali finansijsku disciplinu u našim zemljama, rekao je Radukić.