Obnovljen Sporazum o saradnji srpskih i ruskih državnih revizora

21. februar 2020. godina
Obnovljen Sporazum o saradnji srpskih i ruskih državnih revizora

Predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Republike Srbije dr Duško Pejović i predsednik Računovodstvene komore Ruske Federacije Aleksej Kudrin obnovili su danas u Beogradu Sporazum o saradnji.

Potpisivanje novog Sporazuma o saradnji će omogućiti razmenu iskustava, određenih dokumenata u vezi sa metodologijom revizije, kao i odgovarajućih podataka, a u cilju povećanja efikasnosti u radu dve vrhovne revizorske institucije, rekao je dr Pejović.

Po njegovim rečima, srpski i ruski državni revizori će iskustvo razmenjivati održavanjem zajedničkih obuka i seminara.

Za državne revizore u Srbiji, kako je istakao dr Pejović, naročito je značajno iskustvo ruskih kolega u oblasti strateške revizije, a u čemu je Računovodstvena komora naročito napredovala.

Saradnja dve vrhovne rveizorske institucije biće unapređena i na polju ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja i revizija zaštite životne sredine, poručio je dr Pejović.

U razgovoru sa delegacijom Računovodstvene komore Ruske Federacije, dr Pejović je naglasio da je DRI u 2019. godini objavila 240 revizorskih proizvoda, kao i da će Institucija ove godine sprovesti 13 revizija svrsishodnosti poslovanja.

Predsednik Računovodstvene komore Ruske Federacije Aleksej Kudrin je naglasio da institucija, na čijem je čelu, ima značajno iskustvo u oblasti digitalizacije revizije.

Proces digitalne transformacije revizije trebalo bi da ide uporedo sa digitalnom transformacijom Vlade, ministarstava, ali i uopšte državne administracije, istakao je Kudrin.

Kako je objasnio, revizori bi trebalo stalno da se stručno usavršavaju, ali i da pronalaze tehnološka rešenja koja bi koristila u procesu revizije.

Računovodstvena komora Ruske Federacije nastoji da poveća broj revizora, a često angažuje i stručne saradnike, rekao je Kudrin.

On je naglasio da bi izveštaji o reviziji trebalo da budu napisani tako da ih građani razumeju.

Revizori bi izveštaje trebalo da pišu jednostavnim jezikom kako bi zainteresovali građani za to kako država troši novac. Zadatak revizora je da u jednostavnom formatu podnose građanima informacije i da im, na taj način, omoguće da budu društveni kontroliri, poručio je Kudrin.

Nakon uvodnih izlaganja predsednika dve vrhovne revizorske instiotucije i potpisivanja sporazuma, održan je srpsko-ruski seminar za razmenu znanja.

O strategiji razvoja Državne revizorske institucije i Računovodstvene komore govorile su dr Bojana Mitrović, potpredsednika Državne revizorske institucije i Anastasija Permijakova, direktorka Sektora za strateški razvoj.

Milena Milinković, sekretar Državne revizorske institucije i Pavel Demidov, direktor Sektora za pres službu i informisanje Računovodstvene komore predstavili su značaj otvorenosti i transparentnosti aktivnosti vrhovnih revizorskih institucija.

Prezentacije u vezi sa iskustvom na polju digitalizacije postupka revizije održali su Dragan Stojanović i Dejan Stojiljković, državni revizori u Državnoj revizorskoj instituciji i Mihail Petrov, direktor Sektora za digitalnu transformaciju i Aleksej Kaulbars, revizor u Računovodstvenoj komori.

Na temu strateških revizija, ispred DRI, govorili su Ivica Gavrilović, vrhovni državni revizor i Željko Motić, državni revizor, dok su njihove ruske kolege Darija Ciplakova, direktorka Sektora za istraživanje i metodologiju i Andrej Perčijan, revizor predstavili iskustvima koja u ovoj oblasti imaju revizori u Računovodstvenoj komori.