Održan 24. UN/INTOSAI Simpozijum

04. jun 2017. godina
Održan 24. UN/INTOSAI Simpozijum

Delegacija Državne revizorske institucije na čelu sa potpredsednicom Institucije Bojanom Mitrović, prisustvovala je 24. UN/INTOSAI Simpozijumu, održanom u Beču, Austrija, od 31. maja do 2. juna 2017. godine, koji je organizovan u saradnji Generalnog sekretarijata INTOSAI i Odeljenja UN za ekonomska i socijalna pitanja (UNDESA).

Događaju je prisustvovalo više od 150 učesnika iz više od 70 VRI i nekoliko međunarodnih institucija.

Glavna tema simpozijuma bila je “Digitalizacija, otvoreni podaci i analiza podataka - relevantnost i implikacije na revizorski rad VRI, uključujući praćenje doprinosa VRI u realizaciji ciljeva održivog razvoja“.

Simpozijum je otvorila Margit Kraker, generalni sekretar INTOSAI i predsednica Računskog suda Austrije, Marion Bartelemi, direktor Odeljenja UN za ekonomska i socijalna pitanja i HajdiMendoza, generalni podsekretar Kancelarije za interni nadzor.


Simpozijum je obuhvatio dve sesije posvećene podtemama: „Digitalizacija, otvoreni podaci i analiza podataka – Relevantnost i implikacije na revizorski rad VRI“ i „Praćenje aktivnosti sa 22.Kongresa INTOSAI: Doprinos VRI u realizaciji ciljeva održivog razvoja“.

Diskusije su pokazale da nove informacione tehnologije i mogućnosti za korišćenje podataka sa sobom donose brojne prilike, ali i velike izazove za VRI. VRI su svesne činjenice da u vreme sve veće dostupnosti informacija one imaju sve značajniju ulogu kao pružaoci kvalitetnih informacija na osnovu svojih revizija. Takođe znaju i da digitalizacija donosi sve veća očekivanja od VRI i menja zahteve u pogledu rada na revizijama. Kao posledica toga, razmena iskustava i primera najboljih praksi je od velikog značaja. Istovremeno, praćenje rezultata 22. Kongresa INTOSAI pokazalo je da su VRI svesne značajnih doprinosa koje mogu da daju za uspešno sprovođenje ciljeva održivog razvoja. Šta više, preduzimaju se konkretni koraci na nivou cele INTOSAI u tom smislu, kako se i navodi u Deklaraciji iz Abu Dabija.

Na kraju simpozijuma, učesnici su usvojili zaključke i preporuka sa 24.UN/INTOSAI Simpozijuma.

Poseta je organizovana uz podršku projekta “Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama” koji sprovode Državna revizorska institucija i Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a koji je finansiran od strane Vlade Švedske.