Održan stručni skup „Finansijska disciplina u trošenju javnih sredstava“

23. maj 2016. godina
 Održan stručni skup „Finansijska disciplina u trošenju javnih sredstava“

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović, vrhovni državni revizori Cvetana Pršić, Radulka Urošević, Duško Pejović, i viši savetnik Nada Mirković učestovali su u petak, 20. maja, na stručnom skupu „Finansijska disciplina u trošenju javnih sredstava“ održanom u Palati Srbije.

Cilj stručnog skupa, organizovanog od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, bio je da se identifikuju elementi projektnog zadatka za izradu paketa mera pomoću kojih bi Srbija mogla da uspostavi čvrstu finansijsku disciplinu, pre svega u postupanju javnog sektora.

U uvodnom obraćanju, predsednik Državne revizorske institucije, Radoslav Sretenović prisutnima je ukratko predstavio rad DRI i istakao ulogu Institucije kao nezavisnog inajvišegdržavnog organarevizije javnih sredstava u Republici Srbiji.

Kada je reč o najčešćim nalazima Državne revizorske institucije, revizori su ustanovili nepravilnosti u vezi sa planiranjem i izvršenjem budžeta i finansijskih planova, zapošljavanjem većeg broja lica od dozvoljenog, isplatom viših plata od propisanih, nesprovođenjem postupka javnih nabavki, a utvrđene su i nepravilnosti u vezi sa sastavljanjem finansijskih izveštaja. Navedene nepravilnosti posledica su nedovoljno efikasnog finansijskog upravljanja i kontrole i neuspostavljanja interne revizije, a od osnivanja Institucije do danas, doneto je više od 5.000 preporuka za njihovo uklanjanje, naveo je Sretenović.

Stručnom skupu prisustvovali su i potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, profesor Pravnog fakuleta Branko Radulović i profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

„Za održive rezultate u oblasti finansijske discipline neophodno je suočavanje sa problemom nedovršene ekonomske tranzicije u Srbiji“, rekla je Udovički. Prema njenim rečima, očigledan je problem projekcija nerealnog budžeta i ulazaka u obaveze za koje je izvesno da ne mogu da budu plaćene.

Profesor Pravnog fakuleta Branko Radulović rekao je da su male jedinice lokalne samouprave neefikasnije u odnosu na gradove i da je poželjeno da se uradi nešto što bi pomoglo razvoju tih opština, poput njihovog spajanja ili pripajanja.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić objasnio je da je finansijska disciplina fenomen koji se odnosi na sve učesnike u privrednom životu i podrazumeva servisiranje svih obaveza koje imaju, dok nedisciplina nastaje kada se kreiraju planovi koji nisu održivi.

„Prema našem mišljenju finansijska disciplina biće bolja kada se u potpunosti uspostavi razumevanje značaja interne kontrole i interne revizije i kada se budu sprovodile već postojeće sankcije za nepoštovanje zakonskih odredbi. Da bi se razvilo finansijsko upravljanje i kontrola mora biti izgrađena svest o upravljačkoj odgovornosti. Potrebno je sprovesti dodatne aktivnosti na podizanju svesti kod viših rukovodilaca u javnom sektoru kako bi bolje razumeli svoju ulogu i odgovornost u uspostavljanju sistema interne kontrole, kao i ulogu internog revizora u njihovoj organizaciji“, zaključio je Sretenović.