Prvi sastanak INTOSAI Radne grupe za reviziju javnih nabavki

06. jul 2017. godina
Prvi sastanak INTOSAI Radne grupe za reviziju javnih nabavki

Delegacija Državne revizorske institucije učestvovala je na prvom sastanku INTOSAI radne grupe za reviziju javnih nabavki, održanom u Lisabonu, Portugal, 4. i 5. jula 2017. godine. Sastanak je organizovan u saradnji vrhovnih revizorskih institucija Portugala i Ruske Federacije.


Sastanak je otvorio Vitor Kaldeira, predsednik Revizorskog suda Portugala, ističući da je revizija javnih nabavki značajna s obzirom na to da javne nabavke čine u proseku 10-20% nacionalnog BDP, a da su kao oblast podložne prevarama i korupciji. Natalija Bokarova, izvršni sekretar Radne grupe, izrazila je zadovoljstvo što je na 22. Kongresu INTOSAI postignuta saglasnost da ova Radna grupa nastavi sa radom u cilju pružanja pomoću vrhovnim revizorskim institucijama u razvoju zajedničkih metodoloških pristupa za organizaciju i sprovođenje revizija javnih nabavki.


Tokom sastanka, nove članice Radne grupe, među kojima je bila i Državna revizorska institucija,predstavile su kolegama iz drugih zemalja, zakonski okvir i način sprovođenja revizija javnih nabavki u matičnoj zemlji. Tokom diskusijasa ostalim članicama Radne grupe, delegacija Državne revizorske institucije imala je priliku da razmeni korisne informacije o reviziji javnih nabavki i složenoj prirodi ovih revizijskih angažovanja.


Na sastanku su predstavljeni i opis projektnog zadatka Radne grupe, kao i Plan rada za period 2017-2019. godine. Započeta su razmatranja za izradu INTOSAI Standarda za reviziju javnih nabavki, odnosno njegove početne strukture.


Sastanku su, pored delegacije Državne revizorske institucije, prisustvovalei VRI Belorusije, Jermenije, Kine, Kirgistana, Kuvajta, Letonije, Pakistana, Portugala, Ruske Federacije, Slovenije i Tajlanda.


Državna revizorska institucija Republike Srbije dobila je ranije ove godine zvaničan poziv da se pridruži ovoj INTOSAI Radnoj grupi. Razmena iskustava i dobre prakse omogućiće ujednačavanje iskustava vrhovnih revizorskih institucija i ostalih zainteresovanih strana na rešavanju pitanja vezanih za revizije javnih nabavki.