Radionica o revizorskim mišljenjima

13. april 2016. godina
Radionica o revizorskim mišljenjima

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović otvorio je danas u Beogradu dvodnevnu „Radionicu o revizorskim mišljenjima“ pod okriljem Mreže vrhovnih revizorskih institucija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata EU i uz podršku Nacionalne kancelarije za reviziju Švedske (SNAO) i SIGMA-e, zajedno sa Zajedničkom radnom grupom za revizijske aktivnosti (JWGAA).Dodatnu podršku Instituciji u organizovanju ove radionice pruža projekat UNDP finansiran iz sredstava SDC.

Tokom dvodnevne radionice, mišljenja o revizijskim praksama razmeniće predstavnici vrhovnih revizorskih institucija iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Turske i sa Kosova*.[1]


„Cilj ove radionice je razmena znanja i iskustava o različitim aspektima formiranja dobro utemeljenog mišljenja u izveštajima o reviziji finansijskih izveštaja i reviziji pravilnosti poslovanja. Svrha radionice je da se uporede sadašnje prakse i razmene praktična iskustva naših institucija u pogledu formiranja revizorskog mišljenja, kroz predstavljanje primera dobre prakse“, rekao je Sretenović.


Sretenović je dodao da smatra da Mreža doprinosi velikom napretku u saradnji ovih institucija i unapređenju revizije kroz kolegijalno učenje i razmenu iskustava, praksi, metoda i postupaka rada naših institucija.


Generalni državni revizor istakao je da je cilj revizora i da nakon formiranja mišljenja o finansijskim izveštajima privuče pažnju korisnika kroz dodatna saopštenja u izveštaju, odnosno kroz skretanje pažnje na određena pitanja – pitanja od suštinskog značaja da bi korisnik izveštaja razumeo finansijske izveštaje i ostala pitanja relevantna za razumevanje revizije.


Učesnici će se tokom ova dva dana baviti temama mišljenja u reviziji finansijskih izveštaja i reviziji pravilnosti poslovanja, kao i materijalnošću i granicama između različitih vrsta revizorskih mišljenja. Biće razmatrano i skretanje pažnje na važna pitanja u revizorskim izveštajima. Sve teme se razmatraju kroz osvrt na ISSAI standarde sa praktičnim primerima i diskusijom.[1]* Ovaj naziv ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti.