DRI proslavila prvih deset godina postojanja i rada

08. jun 2017. godina
DRI proslavila prvih deset godina postojanja i rada
Prvi red sa leva na desno: Veroljub Arsić, Aleksandra Tomić, Miloslav Kala

Drugi red sa leva na desno: Cvetan Cvetkov, Milan Dabović, Radoslav Sretenović


Državna revizorska institucija obeležila je prvih deset godina postojanja i rada svečanom ceremonijom održanom u Palati Srbija, 7. juna 2017. godine.


Ceremoniji svečanog obeležavanja prve decenije rada prisustvovao je predsednik DRI i generalni državni revizor Radoslav Sretenović, potpredsednica Saveta DRI, Bojana Mitrović, članovi Saveta DRI, sekretar Institucije, zaposleni, izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministri, pomoćnici ministara, državni sekretari, direktori fondova i javnih preduzeća, osamnaest predstavnika VRI uključujući i predstavnike Evropskog revizorskog suda i OECD/SIGMA, kao i predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija u Republici Srbiji.

U svojstvu počasnih gostiju prisutnim zvanicama obratili su se potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Aleksandra Tomić, predsednik VRI Češke Republike, Miloslav Kala, predsednik VRI Bugarske Cvetan Cvetkov i predsednik VRI Crne Gore, Milan Dabović.


Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Veroljub Arsić, čestitao je svim funkcionerima i zaposlenima u DRI prvih deset godina rada i rekao da je 2012. godina bila godina promene odnosa nosilaca vlasti prema Instituciji. „Narodna skupština po prvi put javno, na sednicama razmatra Izveštaj o radu Državne revizorske institucije. Po prvi put je tada naš parlament ostvario svoju ustavnu obavezu kontrole trošenja javnih sredstava. Institucija ne samo zakonski, nego i suštinski zauzima svoje mesto u pravnom poretku Srbije i biva prihvaćena ne samo od Skupštine, već i od Vlade kao državni organ koji pomaže oboma da se javni prihodi troše u skladu sa zakonom i u duhu dobrog domaćina“, rekao je Arsić.


Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Aleksandra Tomić, istakla je „kao jedan od važnih koraka za nadzor u trošenju javnih finansija zajednički rad sa Državnom revizorskom institucijom i osnivanje i formiranje Pododbora za razmatranje izveštaja o revizijama Državne revizorske instituciječiji zadatak je da razmatra sve izveštaje koji dođu narodnim poslanicima. Naš zadatak u ovoj godini za proteklu godinu je veliki, ali to je dokaz da je DRI počela da radi u svom punom kapacitetu“, dodala je Tomić.


Prisutnim zvanicama obratio se i predsednik Vrhovne revizorske institucije Češke Republike, Miloslav Kala. „Prvih nekoliko godina su najizazovnije, uveriti druge da je rad revizorske institucije neophodan, da donosi dodatnu vrednost i da ima svoju svrhu, sve su to zadaci kojima ona mora da se posveti. Uveren sam da je Državna revizorska institucija za svojih deset godina rada uspela da sebe uspostavi kao nezamenljivu instituciju u zemlji, ne samo u očima drugih institucija, vlade i organa državne uprave, već i u očima javnosti kojoj svi služimo“, rekao je Kala, dodavši da je uveren da će i buduća saradnja dveju institucija doneti veoma korisne rezultate.


Predsednik Vrhovne revizorske institucije Bugarske, Cvetan Cvetkov, čestitao je Državnoj revizorskoj instituciji Republike Srbije deset godina postojanja i izrazio zadovoljstvo što su dve institucije tokom godina razvile veoma uspešnu i korisnu saradnju.


Predsednik Vrhovne revizorske institucije Crne Gore, Milan Dabović, zahvalio se na pozivu da bude počasni gost desetogodišnjice DRI Republike Srbije, i rekao da ga je poziv podsetio na početak saradnje između dve institucije. „Ono što me impresionira i što uvek ističem je saradnja koju su ostvarile kolege iz regiona u razvoju svojih institucija. Ekspertska podrška, međusobna saradnja i pomoć su neprocenjiv doprinos razvoju državne revizije tokom ovih deset godina, a time i demokratskih reformi u regionu“, dodao je Dabović.


Nakon obraćanja počasnih gostiju, prisutnima se obratio i predsednik Državne revizorske institucije Republike Srbije i generalni državni revizor, Radoslav Sretenović. „Kao predsedniku Državne revizorske institucije, veliko mi je zadovoljstvo što proslavu desetogodišnjeg jubileja slavimo tokom mog mandata. Za mene lično, najveći izvor ponosa je prilika da doprinesem rastu, unapređenju i ispravnom funkcionisanju Institucije.


On je istakao da su pre deset godina, malom broju ljudi bile poznate nadležnosti najvišeg organa revizije javnih sredstavai da jenajčešće postavljano pitanje bilošta radi revizor.U prethodnom periodu, Državna revizorska institucija je uložila ogromne napore na usavršavanju svoje metodologije revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja, kao i na izradu metodologije za reviziju svrsishodnostiposlovanja. Postavili smo temelje sistema za upravljanje informacijama. Uneli smo velike promene u kontaktima sa medijima i unapredili izgled i strukturu naših izveštaja i ostalih revizorskih proizvoda. Nastojimo da veoma aktivno predstavljamo zaključke i nalaze revizija, kako Narodnoj skupštini, subjektima revizije, tako i medijima i javnosti. Radimo na usavršavanju strategije upravljanja ljudskim resursima sa ciljem uvođenja inovativnih rešenja. Sa ponosom mogu da kažem da smo tokom svih ovih deset godina gradili instituciju za dobro građana.


Sretenović je dodao da danas svaki čovek u Srbiji zna šta je Državna revizorska institucija i da stotinu procenata prihvaćenih i sedamdeset pet procenata realizovanih preporuka Državne revizorske institucije govori o tome koliko je prihvaćena uloga Institucije kao nezavisnog čuvara javnih finansija Republike Srbije.