Delegacija DRI učestvovala na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

05. jun 2017. godina
Delegacija DRI učestvovala na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Delegacija Državne revizorske institucije, na čelu sa predsednikom i generalnim državnim revizorom, Radoslavom Sretenovićem, učestvovala je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Ruska Federacija, od 1. do 3. juna 2017. godine. Forum predstavlja jednu od najmerodavnijih platformi za diskusiju, koja pruža mogućnost za razmatranje ključnih problema sa kojima se suočava svetska zajednica, kao i za pronalaženje rešenja uz učešće šefova država i Vlada, predstavnika privrede i naučnika. Ovaj događaj se organizuje više od 20 godina, a od 2006. godine održava se pod okriljem i uz učešće predsednika Ruske Federacije.

Već treću godinu za redom, na inicijativu VRI Ruske Federacije, u okviru foruma održava se poseban tematski sastanak uz učešće čelnika inostranih VRI. Cilj foruma je da ujedini revizijsku zajednicu da bi se razmatrali trenutni izazovi koji utiču na ekonomska i socijalna dešavanja, kako u određenim zemaljama tako i globalno, kao i da bi se našla zajednička rešenja.

Predsednik Institucije učestvovao je na takvoj panel sesiji u organizaciji VRI Ruske Federacije na temu "Projektno planiranje i njegova efikasnost u budžetskom procesu", održanoj 1. juna u okviru Foruma, zajedno sa kolegama iz VRI Italije, Južne Afrike, Kine, Slovačke i Turske.

Na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, predsednik Sretenović sastao se sa predsednicom Računovodstvene komore Ruske Federacije, Tatjanom Golikovom. Na sastanku je istaknuta potreba da se intenzivira međusobna saradnja i obnovi sporazum koji su dve institucije potpisale 2011. godine. Neke od oblasti saradnje mogu se ticati energetike, železničke infrastrukture, rada rusko-srpskog humanitarnog centra, kao i socijalnih programa.

Predsednica VRI Ruske Federacije iskoristila je priliku da predsedniku DRI čestita desetogodišnjicu rada Institucije i da zaposlenima poželi svaki uspeh u obavljanju teškog zadatka državne revizije.

Poseta je organizovana uz podršku projekta “Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama” koji sprovode Državna revizorska institucija i Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a koji je finansiran od strane Vlade Švedske.