Drugi sastanak EUROSAI Radne grupe za reviziju sredstava dodeljenih za nepogode i katastrofe

08. april 2016. godina
Drugi sastanak EUROSAI Radne grupe za reviziju sredstava dodeljenih za nepogode i katastrofe

Delegacija Državne revizorske institucije učestvovala je na drugom sastanku EUROSAI Radne grupe za reviziju sredstava dodeljenih za nepogode i katastrofe, održanom 6-7. aprila u Bakuu, u organizaciji VRI Azerbejdžana i VRI Ukrajine. Sastanku je prisustvalo 35 učesnika iz 14 VRI.

U okviru sastanka, održan je seminar ''Praktična primena ISSAI 5500-5599 Smernica za reviziju pomoći dodeljene za nepogode: rizici od prevare i korupcije, korišćenjem novih metoda za prikupljanje podataka''. Gostujući međunarodni stručnjaci iz VRI Indonezije, Holandije i Turske upoznali su učesnike sa sadržajem i specifičnostima ISSAI serije 5500 ''Smernice za reviziju pomoći dodeljene za nepogode'', podelili iskustva i probleme vezane za razvoj metodologije u oblasti katastrofa i predstavili mogućnosti za primenu pomenutih standarda od strane VRI u praksi.

Tokom plenarne sesije, učesnicima su predstavljeni Izveštaj o aktivnostima Radne grupe za period od februara 2015. do marta 2016. godine, oblasti kratkoročnih aktivnosti, kao i nacrti Zajedničkih pozicija za saradnju u okviru međunarodnih koordiniranih revizija na teme sa kojima su se prethodno usaglasile članice Radne grupe.

Takođe, učesnici su razmenili najbolje prakse svojih VRI za sprečavanje i eliminisanje posledica nepogoda i predstavili iskustva u sporovođenju relevanenih revizija.