Efikasnija saradnja Državne revizorske institucije i tužilaštva

24. oktobar 2012. godina
Efikasnija saradnja Državne revizorske institucije i tužilaštva
Predstavnici Državne revizorske institucije i Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca razgovarali su juče o konkretnim koracima za uspostavljanje efikasnije saradnje između dve institucije. Cilj ovog, kao i narednih okruglih stolova, je efikasnije vođenje krivičnih postupaka po prijavama Državne revizorske institucije.
Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović, predstavljajući dosadašnja iskustva u saradnji sa tužilaštvom, naglasio je značaj identifikovanja ključnih oblasti za poboljšanje međusobne saradnje, kako bi prijave podnete zbog nezakonitosti bile efikasno procesuirane.
Sretenović je istakao da Državna revizorska institucija, kao najviši organ revizije javnih sredstava u Srbiji, sprovodeći mere iz svoje nadležnosti, od 2011. godine podnosi nadležnim tužilaštvima krivične prijave i prijave za privredni prestup, kada u postupku revizije otkrije materijalno značajne radnje koje ukazuju na postojanje elemenata privrednog prestupa, odnosno krivičnog dela. On je podsetio da je Državna revizorska institucija, nadležnim tužilaštvima, do sada podnela 29 prijava za privredni prestup i tri krivične prijave.
Zamenik javnog tužioca Osnovnog javnog tužilastva u Valjevu Nenad Marinković predstavio je dosadašnja iskustva kolega tužilaca u postupanjima prema prijavama Državne revizorske institucije. On je naveo konkretne potrebe tužilaca za bolje razumevanje materije i efikasniji rad.

Po završetku uvodnih izlaganja predstavnika Državne revizorske institucije i Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, otvorena je diskusija nakon koje su formulisani konkretni predlozi za unapređenje komunikacije i saradnje. Takođe, dogovoreno je i da predstavnici Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast predlože dodatne aktivnosti koje će unaprediti rad obe institucije.
Okrugli sto je održan u okviru Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).